Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα -Η διαδικασία με τα ραντεβού

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιριών Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε και πλέον οι χώρες της ΕΕ περιμένουν με ανυπομονησία την διανομή του στις 26 Δεκεμβρίου.

Από την στιγμή που το εμβόλιο πήρε το τελικό πράσινο φως για διανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους να αποκαλύπτουν τον αναλυτικό σχεδιασμό για την διανομή, φύλαξη και χορήγησή του.

Το χρονοδιάγραμμα της άφιξης των εμβολίων στην Ελλάδα

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε το γενικό πλάνο με τον εμβολιασμό αναφέροντας πως στις 26 Δεκεμβρίου θα έρθουν οι πρώτες δόσεις που θα είναι 9.750. 

Αυτές θα χορηγηθούν στο υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπει το πλάνο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα όπως το ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους:

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έρχεται η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων των εμβολίων

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας

Στις 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.

Ως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις ως τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η Ελλάδα θα παραλάβει ως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο οι δόσεις από τις Moderna και AstraZeneca όταν και αν εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προτεραιότητα αυτούς σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρόνιων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει αργότερα τα εμβόλια, εντός του 2021.

Πώς θα χωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έδωσε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, μαζί με τους υγειονομικούς, θα λάβουν προτεραιότητα οι ηλικιωμένοι, ξεκινώντας από αυτούς που φιλοξενούνται σε δομές. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. 

Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ.

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό -Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). 

O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Σε λειτουργία αναμένεται να μπει άμεσα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέσω της οποία θα μπορεί να κλείσει κανείς ραντεβού για το εμβόλιο. Το ραντεβού θα κλείνεται είτε με αυτόν τον τρόπο, είναι από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία). 

Από την πλατφόρμα οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται όλα όσα έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό. Για τον γενικό πληθυσμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για το ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS μέσω του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης. 

Με το μήνυμα αυτό θα ενημερώνονται για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν. Οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και στη συνέχεια να παρουσιαστούν για τον εμβολιασμό. 

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, το ραντεβού δεν εξυπηρετεί κάποιον, θα πρέπει να ζητήσει νέο, είτε μπαίνοντας ο ίδιος στην σχετική πλατφόρμα emvolio.gov.gr είτε απευθυνόμενος σε ΚΕΠ ή το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διανομή

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» τίθεται σε λειτουργία με την άφιξη των εμβολίων στην χώρα. Αυτά, θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους καθώς η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί τα ψυγεία στα οποία θα φυλάσσονται. 

Η τοποθεσία των ψυγείων παραμένει μυστική, με το υπουργείο Αμυνας να είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση και την Πολιτική Προστασία για την φύλαξή του. Το εμβόλιο θα είναι αποθηκευμένους σε πέντε ειδικούς χώρους.

Πόσα θα πληρώσει για κάθε δόση του εμβολίου η ΕΕ

Σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. το οποίο αποκάλυψε το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Συνολικά η ΕΕ θα προμηθευτεί 300 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει τονίσει πως θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες.

Κυριακίδου: Υπάρχει πλέον φως στον ορίζοντα

Η έγκριση του εμβολίου και η άφιξή του στις χώρες της ΕΕ από την Κυριακή, αποτελεί ένα «φως στον ορίζοντα» όπως είπε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. «Υπάρχει φως στον ορίζοντα. 

Έξι μήνες μετά την αρχή της στρατηγικής για τα εμβόλια, έχουμε υπογράψει έξι συμβόλαια με τους πιο υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν άνευ προηγουμένου μαζικό εμβολιασμό και το λέω γιατί θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί και υπάρχουν ακόμη πολλά τα οποία πρέπει να υπολογίσουμε. Δεν είναι ώρα να ανακηρύξουμε νίκη, αυτό θα έρθει μόνο όταν νικήσουμε την πανδημία. 

Αλλά είναι η ώρα να πούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αυτό το εμβόλιο είναι σημαντικό βήμα στο δρόμο του τέλους αυτής της πανδημίας του κορωνοϊού για μία πιο ασφαλή και πιο υγιή Ευρωπαϊκή Ενωση».


epirusblog.gr
5 of 5
Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα -Η διαδικασία με τα ραντεβού
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3160220092225398293
item