Γιάννενα: Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ - Έργα Χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Γιάννενα: Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ - Έργα Χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ - Έργα Χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;

Τί ζητά η  Επιτροπή Κατοίκων της  Κενάν Μεσαρέ για τα έργα κατασκευής κόμβων στην περιοχή από τον Δήμο Ιωαννιτών.

"ΑΙΤΗΣΗ της Επιτροπής Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ.


ΠΡΟΣ

1. Τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Δ/σης Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας

2. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.


Αξιότιμε κύριε Μιχελάκη και αξιότιμε κύριε Καχριμάνη.


Λόγω ανύπαρκτων ή πλημμελών ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ) στους φακέλους των έργων (την αρτιότητα των οποίων απαιτούν η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία) στις 3-8-2020 η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την Απόρριψη της Πράξης για την κατασκευή 3  συγκοινωνιακών κυκλικών κόμβων την έγκριση των οποίων είχε επιχειρήσει ο Δήμος Ιωαννίνων και θα κατασκευάζονταν με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: (α) στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γράμμου – οδού Ίωνος Δραγούμη (β) στη διασταύρωση ΕΟ Ιωαννίνων - Αντιρρίου οδού Ιωαννίνων και Συνδετήριας Περιφερειακής οδού πόλης, (γ) στη διασταύρωση των Λεωφόρου Γράμμου – Λεωφόρου Κων/πόλεως – οδού Καλπακίου. 


 Έτσι, εξ αιτίας της διαχρονικής επιμονής της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να κατασκευάζει οδικά έργα χωρίς ΜΠΕ (ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, παράνομα, αυτοσχέδια και γι αυτό επικίνδυνα) η πόλη μας έχασε μια ακόμη ευκαιρία να βελτιώσει ουσιαστικά (με χρήματα της ΕΕ) και τους θανατηφόρους οδικούς άξονες που καταλήγουν στις ανωτέρω διασταυρώσεις, δεδομένης της υποχρέωσης για βελτίωση των χαρακτηριστικών οδικής ασφάλειας και των υπό διασύνδεση στους κόμβους οδών που, όπως γνωρίζετε, επιβάλλει η ΜΠΕ.


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων της 2ας Δεκεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε η κατασκευή τριών νέων κυκλοφοριακών κυκλικών κόμβων: (α) Σταυράκι - (β) Νεοχωρόπουλο - (γ) Δόμπολη+Κ. Μεσαρέ+Δωδώνης και η ανάπλαση περιοχής του κέντρου (Πυρσινέλα-Ακαδημίας-Σμύρνης-Ν,Δούκα) χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, με χρήματα που θα λείψουν από άλλες ζωτικές ανάγκες του οδικού δικτύου της γειτονιάς μας και της πόλης μας (αντιπλημμυρική προστασία γειτονιών όπως Κυβέλης και Μυράτ, διάνοιξη πλήθους δημοτικών οδών του σχεδίου πόλεως που αναμένουν πολλές δεκαετίες, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, διαβάσεις, υποδομές ΑΜΕΑ). 


Κοινό χαρακτηριστικό των αναγγελθέντων έργων, που η δημοτική αρχή τα χαρακτηρίζει ως "ώριμα", είναι η μη εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία έλλειψη έχει "προσφέρει" πολύ πόνο. 


Υπογραμμίζουμε πως, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, και η Περιφέρεια Ηπείρου εκπόνησε τις απαιτούμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποχρεούται για τους παρεμφερείς κυκλικούς κόμβους που θα κατασκευάσει στο οδικό δίκτυο της εμβέλειάς της. 


Εξ άλλου, ανακοινώθηκε η με Α.Π. 77992/30-11-2020 απόφαση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου για το έργο με κωδικό 30.7323.066 - Κατασκευή νέου κόμβου στη διασταύρωση των οδών Δωδώνης, Δομπόλη (και Κ. Μεσαρέ) και η απόφαση δημοπράτησης του. 


Δεδομένου του πρόδηλου εννόμου συμφέροντός μας και για το έργο αυτό, παρακαλούμε όπως (το συντομότερο δυνατό)  μας χορηγήσετε αντίγραφα της ΜΠΕ, της Κυκλοφοριακής Μελέτης και οποιωνδήποτε άλλων σχετικών εγγράφων έτυχαν εγκρίσεως από τις υπηρεσίες σας. "


Πηγή: epirus-tv-news.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ - Έργα Χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2686604136938901907
Σχόλια
item