Αιχμές Σταθάκη σε Τσίπρα: Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός της Κουμουνδούρου στέλνει ο Γιώργος Σταθάκης.

Με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι εκλογές «δεν κερδίζονται με τις καταγγελίες αλλά με τη δημιουργία ενός μεγάλου αφηγήματος που απαντά στο διακύβευμα της εποχής».

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει την κατάρτιση του «Σχεδίου αντι-Πισσαρίδη» που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει αναφορά στην ανάγκη επιστροφής του κράτους σε έναν ισχυρό ρυθμιστικό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι όταν ομαλοποιηθεί η υγειονομική και οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι πιθανόν ο Πρωθυπουργός να προσφύγει στις κάλπες.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν «αρκεί ένας αντιπολιτευτικός λόγος καταγγελίας απέναντι στην ανασφάλεια και την ασάφεια που βιώνει η κοινωνία ή χρειάζεται κάτι περισσότερο απ’ αυτό;» ο Γιώργος Σταθάκης τονίζει: «Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος, αλλά το θετικό διακύβευμα, η προοπτική αλλαγών που θα φέρουν καλύτερες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία. 

Με μια λέξη: το «μεγάλο αφήγημα». Προφανώς και το διακύβευμα κάθε εποχής είναι διαφορετικό. Ο εξευρωπαϊσμός της Ελλάδας και η ένταξη στην ΕΟΚ ταυτίστηκαν με τη διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η Αλλαγή επί δύο τετραετίες με τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ο «εκσυγχρονισμός» του Κώστα Σημίτη, ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικής προστασίας, μαζί με την ένταξη στο ευρώ, του έδωσε μία οκταετία. Στην πρόσφατη περίοδο τα μεγάλα αφηγήματα ατόνησαν. 

Ο Κώστας Καραμανλής υποσχέθηκε την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης διαπλοκής και διαφθοράς και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, και μετά ήρθε η κρίση και η λαίλαπα των μνημονίων, όπου προφανώς το πολιτικό διακύβευμα ήταν το μνημόνιο -αντιμνημόνιο, που έφερε και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Σήμερα, εκτιμώ ότι το διακύβευμα είναι η προοπτική μιας μακρόχρονης ανάπτυξης της οικονομίας και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Είναι λογικό να δοκιμαστούμε σε πιο συγκροτημένα «μεγάλα αφηγήματα», που θα δίνουν προοπτική και ελπίδα».

Σταθάκης: Τις εκλογές εδώ και δεκαετίες τις κρίνουν οι ψηφοφόροι του Κέντρου

Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης εκφράζει την άποψη ότι τις εκλογές στην Ελλάδα, τις κρίνουν οι ψηφοφόροι του κέντρου και των μεσαίων στρωμάτων. «Προσωπικά πιστεύω ότι τις εκλογές στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, τις κρίνουν η σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του κέντρου, που κατά κανόνα συνδέονται με τα πολυπληθή μεσαία στρώματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρότερος στις νεότερες ηλικίες και στον κόσμο της εργασίας και η Ν.Δ. στις μεγαλύτερες ηλικίες, τους συνταξιούχους, και εν μέρει στους δημόσιους υπαλλήλους και τους αγρότες.

Τα μεσαία στρώματα θα τα κερδίσουμε με τη δύναμη των ιδεών που εκπορεύονται από τη στρατηγική μας. 

Τα μεσαία στρώματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, της παραγωγικής στροφής της οικονομίας, της ιδέας μας για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και των περιφερειών της χώρας, της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα την κάνει δικαιότερη, είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που προκρίνουμε προς όφελος του πολίτη και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. 

Η μάχη των ιδεών και οι διακριτές στρατηγικές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν το αποτέλεσμα», καταλήγει ο πρώην υπουργός


epirusblog.gr
5 of 5
Αιχμές Σταθάκη σε Τσίπρα: Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5550314911755722235
item