Το «ευχαριστώ» του Μπόρις Τζόνσον στους υγειονομικούς για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού

Την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που ξεκίνησε στη Βρετανία την Τρίτη (8/12) χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της χώρας. 

Ο Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που δήλωσαν εθελοντές για την δοκιμή του εμβολίου κατά της νόσου αυτής.

«Θα το νικήσουμε αυτό μαζί», σημειώνει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον κόσμο στη χώρα του να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Σημειώνεται πως η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της COVID-19 με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αναμένει πως εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ως το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα αρχίσει να μειώνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα. 

Επίσης διευκρίνισε ότι τα στοιχεία, όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασμών που γίνονται, θα ανακοινώνονται μόλις είναι διαθέσιμα.

«Έχουμε εκατομμύρια δόσεις που περιμένουμε να φτάσουν πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC TV.

Ερωτηθείς πόσο γρήγορα θα λάβουν οι άνθρωποι το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Εκατομμύρια ως το τέλος του έτους».

Ο Χάνκοκ εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι η ζωή θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς στη Βρετανία από την άνοιξη του ερχόμενου έτους.

«Καθώς μπορέσαμε να αρχίσουμε αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού συντομότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μπορέσουμε να έρθει αυτό λίγο νωρίτερα. Τρέφω τις μέγιστες ελπίδες για το καλοκαίρι του 2021 και ελπίζω ότι θα μπορούμε να άρουμε τους περιορισμούς από την άνοιξη», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC.

Αναφερόμενος στην ιδέα για τη λειτουργία του εμβολίου κατά της COVID-19 ως ένα είδος διαβατηρίου, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο σταματάει την μετάδοση όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός.

Ο ίδιος ο Χάνκοκ θα κάνει το εμβόλιο όταν θα είναι αρμόζον, όπως δήλωσε παράλληλα ο υπουργός στον ραδιοσταθμό LBC. «Αδημονώ να το κάνω, θα το κάνω όταν θα είναι αρμόζον», σημείωσε.

Η Βρετανία ελπίζει εξάλλου ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα εγκριθεί από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, την MHRA, τις ερχόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στο BBC.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα λάβει έγκριση. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σε κανά δύο εβδομάδες», σημείωσε.

«Αυτή είναι μια απόφαση της ανεξάρτητης MHRA, η οποία θα το εγκρίνει μόνον αν είναι ασφαλές για χρήση και αποτελεσματικό. Επομένως αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη», κατέληξε.

Ερωτηθείς παράλληλα αν το Λονδίνο θα ενταχθεί σύντομα στην βαθμίδα με τους αυστηρότερους περιορισμούς για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορονοϊού, ο Χάνκοκ σημείωσε ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε τμήματα της βρετανικής πρωτεύουσας και οι κάτοικοί της θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν τώρα.


epirusblog.gr
5 of 5
Το «ευχαριστώ» του Μπόρις Τζόνσον στους υγειονομικούς για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5498265022059218148
item