Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν στην Τουρκία: Απελευθερώστε επειγόντως τον Οσμάν Καβαλά

Αυστηρό μήνυμα στέλνει η ΕΕ στην Τουρκία και την καλεί να απελευθερώσει επειγόντως τον Οσμάν Καβαλά όπως αναφέρει ανακοίνωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πριν από πάνω από ένα χρόνο, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συμπληρώνει ότι «η απόφαση την περασμένη Παρασκευή δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη να παραμείνει στη φυλακή ο Οσμάν Καβαλά, παρά την απερίφραστη οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιβαίνει στη δηλωμένη δέσμευση της Τουρκίας για το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τεκμηρίου της αθωότητας.

Όπως υπογράμμισε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τουρκικές αρχές δεν μπόρεσαν να διαλύσουν την έντονη υποψία ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του κ. Καβαλά και η έναρξη νέας έρευνας αντιπροσωπεύουν συνεχή παραβίαση της νομικά δεσμευτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Δεκεμβρίου 2019».

«Καλούμε λοιπόν την τουρκική δικαιοσύνη να δώσει συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και να εφαρμόσει την προαναφερθείσα απόφαση και να απελευθερώσει επειγόντως τον Οσμάν Καβαλά» σημειώνει η κυρία Μασράλι και καταλήγει λέγοντας ότι «ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και σταθερή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».


epirusblog.gr
5 of 5
Αυστηρό μήνυμα της Κομισιόν στην Τουρκία: Απελευθερώστε επειγόντως τον Οσμάν Καβαλά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5103438632718793794
item