Ισραήλ σε Ερντογάν: ''Δεν μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις''

Οι Ισραηλινοί δεν πείθονται από τα λόγια του Ερντογάν

''Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς και να προσπαθεί την ίδια στιγμή να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ'', δήλωσε την Κυριακή ανώτερη διπλωματική πηγή.

''Δεν πιστεύω πραγματικά ότι είναι ειλικρινής'', είπε η πηγή. ''Πρέπει να δούμε δράσεις.''

Τα σχόλια ήρθαν αφού ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η Τουρκία ''θα ήθελε να φέρει τους δεσμούς της με το Ισραήλ σε καλύτερο σημείο.''

''Εάν δεν υπήρχαν ζητήματα στο ανώτατο επίπεδο στο Ισραήλ, οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί'', δήλωσε ο Ερντογάν, κατηγορώντας προφανώς τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ''η πολιτική της Παλαιστίνης είναι η κόκκινη γραμμή μας ... οι ανελέητες Ισραηλινές πράξεις είναι απαράδεκτες.''

Η ανώτερη διπλωματική πηγή είπε ότι ο Ερντογάν ''έχει ένα σύστημα'', με το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ενώ υποστηρίζει τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιτίθενται στο Ισραήλ.

''Δεν μπορεί να το έχει και με τους δύο τρόπους'', ανέφερε η πηγή. ''Δεν μπορείς να ενισχύσεις τις σχέσεις με το Ισραήλ και να είσαι ο τόπος στον οποίο οι πράκτορες της Χαμάς νιώθουν πιο άνετα.''

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις παρατηρήσεις του Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την Τουρκία δύο φορές τον περασμένο χρόνο για τη φιλοξενία ανώτερων τρομοκρατών της Χαμάς

Μετά τη σύναψη δεσμών το 1949, η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες, αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν αποδυναμώσει τα τελευταία χρόνια.

Το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, έχει συγκρίνει επανειλημμένα το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία και καταδικάζει την ''κατοχή'' του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, παρά την παράνομη κατοχή της στη βόρεια Συρία και τη δίωξη των Κούρδων.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία επέκρινε τις ''Συμφωνίες του Αβραάμ'', με τις οποίες το Ισραήλ καθιέρωσε διπλωματικές σχέσεις με τέσσερις αραβικές χώρες.

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει στενούς δεσμούς με το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι οποίοι αποτελούν έναν διαφορετικό άξονα στη Μέση Ανατολή από αυτόν των νέων διπλωματικών εταίρων του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, καθώς και της Σαουδικής Αραβίας και υποστηρίζει μια διαφορετική πλευρά τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης από τα ΗΑΕ.

Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τις εντάσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα, ισχυριζόμενη ότι είναι μεγάλα τμήματα της Μεσογείου ως δικά της και στέλνει πλοία σε περιοχές όπου οι χώρες της ΕΕ πραγματοποιούν εξερεύνηση φυσικού αερίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τις αναφορές ότι ο Ερντογάν είχε διορίσει νέο πρέσβη στο Ισραήλ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ισραήλ σε Ερντογάν: ''Δεν μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις''
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 79011408221261815
item