Βρούτσης: Τι ισχύει με το επίδομα των 800 ευρώ, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα ανεργίας

Τι ισχύει για επίδομα των 800 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων εξήγησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ ανακοίνωσε τη μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50 μέτρο που θα αφορά και τις εποχιακές επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος 800 ευρώ για τις αναστολές του Νοεμβρίου προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια κατηγορία 24.000 εργαζομένων σε αναστολή που δεν έχουν υποβάλει στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία τους.

«Μόνο για το μήνα Νοέμβριο, μες στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε πει και δεσμευτεί και ακόμα πιο μπροστά, έχουμε ήδη καταβάλει από την Παρασκευή συνολικά σε 675.000 εργαζόμενους το ποσό των 440 εκατ. ευρώ. 

Από την αρχή της κρίσης το σύνολο των εργαζομένων που έχουν πληρωθεί από την ΕΡΓΑΝΗ είναι πάνω από 3,4 εκατ. δικαιούχοι με ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 δισεκ. ευρώ» εξήγησε.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, για το μήνα Νοέμβριο μαζί με τις υποβολές που έχουν συντελεστεί από τους λογιστές, επιχειρήσεις κλπ  υπήρξαν και εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν το αντίστοιχο έντυπο στην ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 24.000 δικαιούχοι. 

Γι’ αυτούς η ΕΡΓΑΝΗ παραμένει ανοιχτή για να τους πληρώσουμε το συντομότερο δυνατό. Επίσης 14.736 δικαιούχοι είχαν κάνει λάθος τα έντυπα υποβολής στην Εργάνη θα πληρωθούν τώρα. Δευτέρα ή Τρίτη εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή. Τα ποσά έχουν καταβληθεί ήδη στο τραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. 

Για τον κόσμο του τουρισμού/ επισιτισμού δήλωσε ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, περισσότερο από τον καθένα, και η οικονομία συνδέεται με τον τουρισμό. 

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση εργοδοτικών εισφορών, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για να μη χαθούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, επέκταση επιδομάτων ανεργίας για 2 μήνες και για αυτό τον κόσμο και για τους άλλους ανέργους. «Κανείς δε θα μείνει ακάλυπτος από την κυβέρνηση όσο κρατάει η κρίση» διαβεβαίωσε ο υπουργός. 

Για το δώρο Χριστουγέννων ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι οι υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν και δημοσιεύτηκαν έτσι 21 Δεκεμβρίου και για τους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε κανονική παραγωγική διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, από το μήνα Μάιο μέχρι και Δεκέμβριο, θα πληρωθούν κανονικά για το χρόνο που εργάστηκαν από τις επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι που αντιστοιχεί στο κράτος «είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε από τις 21  Δεκεμβρίου και μετά το δώρο».

«21 Δεκεμβρίου το βράδυ θα καταβάλουμε τα χρήματα για το δώρο Χριστουγέννων, στους λογαριασμούς φθάνουν με μια καθυστέρηση» είπε. 

«Η καταβολή δώρου θα είναι για τους 7 μήνες, διότι δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της αγοράς εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο. Ο Δεκέμβριος θα καταβληθεί τον Ιανουάριο» διευκρίνισε ο Γιάννης Βρούτσης. 

Για τα 50 ένσημα κάλυψη ανέφερε ότι νομοθετήθηκε ήδη εδώ και δύο μήνες και ανακοίνωσε πως προωθείται και νέα διάταξη με την οποία επεκτείνεται η μείωση των απαραιτήτων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50 που θα άφορα πλέον και τις εποχιακές επιχειρήσεις. 

Αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που δεν μπορούσε να καλυφθεί με το επίδομα ανεργίας. 


epirusblog.gr
5 of 5
Βρούτσης: Τι ισχύει με το επίδομα των 800 ευρώ, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα ανεργίας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 448634647475762216
item