Άρτα: Αγ. Νικόλαος Ρροδιάς - Ενα Βυζαντινό στολίδι μόλις 4 χλμ απο την πόλη της Άρτας

O ναός του Αγίου Νικολάου της Ροδιάς βρίσκεται στις Κιρκιζάτες Άρτας, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας...

Η ίδρυση του Ναού ανάγεται στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ., ενώ οι ανασκαφές αποκάλυψαν θεμέλια ενός παλαιότερου κτίσματος (του 9ου ή 10ου αιώνα μ.Χ.), πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε ο νεότερος Ναός.

​Εξωτερικά ο Ναός δεν εντυπωσιάζει με το μέγεθος και τη διακόσμησή του, αλλά με τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την εξωτερική του γραφική εικόνα, δηλαδή το μικρό του μέγεθος, το σχήμα του και τον τρούλο του.

Ο ναός ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο, με νάρθηκα στα δυτικά. Μεταγενέστερο είναι το πιόσχημο περίστωο, το οποίο σήμερα σώζεται σε ερείπια.

​Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, καθώς τα θέματα μερικών εξ αυτών συναντώνται μόνο στο Άγιο Όρος και το Βατικανό.

​Στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας, γίνεται αναφορά στο ναό  του Αγίου Νικολάου.  

Σύμφωνα με αυτή την πηγή οι κάτοικοι του χωριού Κιρκιζάτες εκκλησιάζονταν στο ναό του Αγίου Νικολάου. Κοντά στον συγκεκριμένο ναό υπήρχε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου της Ροδιάς, στον οποίο ιερουργούσε ένας  εφημέριος.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Αγ. Νικόλαος Ρροδιάς - Ενα Βυζαντινό στολίδι μόλις 4 χλμ απο την πόλη της Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 306589505667518814
item