Άρτα: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021 του Δήμου Αρταίων Άρτα: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021 του Δήμου Αρταίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021 του Δήμου Αρταίων

Με βασικό θέμα συζήτησης τον προϋπολογισμό του έτους 2021, συνεδρίασε τη Δευτέρα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού η Αντιπολίτευση τον καταψήφισε.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Λιόντος, έκανε την εισήγηση του θέματος -με τον πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών Χριστόφορο Σιαφάκα να προσθέτει σχόλια και παρατηρήσεις όπου απαιτούταν - δηλώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής “Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αποτυπώνει τις προτεραιότητές μας ως Δημοτική Αρχή, προτεραιότητες σε δράσεις, πολιτικές και έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο Δήμο. 

Αποτυπώνει τη διάθεσή μας να διαχειριστούμε με διαφάνεια τα χρήματα των συμπολιτών μας, αλλά και με νοικοκυριό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για ακόμη μία χρονιά, όχι μόνο να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, αλλά και να ενσωματώσουμε και άλλες πληθυσμιακές ομάδες του δήμου μας σε αυτές που δικαιούνται μείωση δημοτικών τελών. 

Αποτυπώνει την προσπάθεια που καταβάλαμε για να διεκδικήσουμε προς όφελος του Δήμου οικονομικούς πόρους από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για την εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων στο δήμο. 

Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ρεαλιστικός και πραγματικός, θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και θα δώσει μια αναπτυξιακή πορεία στο Δήμο Αρταίων”.

Στην αντίπερα όχθη, η Αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό για το έτος 2021. Αναλυτικά, η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια τόνισε “Ο προϋπολογισμός ενός Δήμου, όπως και το Τεχνικό πρόγραμμα, δεν αποτελούν απλά διαδικαστικά θέματα αλλά η έγκρισή τους συνιστά βαθιά πολιτική πράξη. 

Ο προϋπολογισμός αυτός εγκρίνεται με πλασματική πλειοψηφία, η παράταξή μας τον καταψηφίζει διότι δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεν έχει όραμα, δεν έχει αλλαγές, δεν έχει ταυτότητα. Κρίνουμε ότι δεν υπάρχει στο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής πλάνο για τη βελτίωση της διαβίωσης των συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα… 

Κατά τη γνώμη μας, τα έργα που γίνονται ή θα γίνουν στο μέλλον δεν βρίσκονται κάτω από τη σκέπη ενός συνολικότερου master plan, με αποτέλεσμα να χάνονται ή να βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στο δήμο μας. 

Λείπει η τόλμη, λείπει η αποφασιστικότητα, λείπει η διεκδίκηση από την πολιτική φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής. 

Προτάσεις έχουμε ως Αντιπολίτευση και μάλιστα πολλές και άρτιες, οι οποίες όμως έχουν μια διαφορετική οπτική γωνία και φιλοσοφία από αυτή της Δημοτικής Αρχής, γεγονός που από μόνο του σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα τις ενσωματώσει και δεν θα τις υλοποιήσει στην πράξη, αφού ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα χωρίς να έχει επιδείξει σημεία συνεργασίας με την Αντιπολίτευση”.

Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον’ επεσήμανε ότι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δε σημαίνει τίποτα, δεν λέει τίποτα από πλευράς ανάπτυξης και εξέλιξης. 

Ο ίδιος δήλωσε την ικανοποίησή του που ο Δήμος Αρταίων δεν ανήκει στους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας μας, αλλά όπως τόνισε “Δεν αρκεί να μην χρωστάει ένας δήμος, αλλά να είναι φτωχός! Πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου Αρταίων και να τον βγάλουμε από τη μιζέρια. 

Καταφέρατε ως Δημοτική Αρχή να μην αυξήσετε τα δημοτικά τέλη φέτος, δεν είπατε όμως στον κόσμο ότι δεδομένου ότι αυξήθηκαν άλλα κόστη στο Δήμο και εσείς κρατήσατε στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνουν περαιτέρω επενδύσεις και υποδομές, δεν θα προσφερθούν υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχονται κ.α.” 

Με τη σειρά του, ο κ. Μπαλάγκας, Επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες με Όραμα”, επεσήμανε ότι απουσιάζουν οι καινοτόμες δράσειςκαι το όραμα.

“Δυστυχώς, παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα, περιγράφονται έργα που δεν μπορούν καν να υλοποιηθούν, απλά περιγράφονται για να τραβήξουν τις εντυπώσεις”. Και η Επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής” Λίτσα Κιτσαντά χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε ως πλασματικό και μη εφαρμόσιμο.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε χαρακτηριστικά για τον προϋπολογισμό “Ο προϋπολογισμός είναι κατά 65% μειωμένος από το 2010 έως σήμερα, ήμασταν ήδη σε δύσκολη περίοδο, έτυχε και η πανδημία και έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. 

Αν και διεκδικούμε πόρους από την κυβέρνηση τόσα χρόνια, δυστυχώς η κάθε κυβέρνηση δηλώνει ότι κάνει μειώσεις. Είμαι ικανοποιημένος που στεκόμαστε όρθιοι, έχουμε ένα νοικοκυρεμένο Δήμο. 

Δεν έχουμε το μαγικό ραβδάκι να λύνουμε τα όποια προβλήματα έχει η κοινωνία μας, όμως είμαστε ειλικρινείς, κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και τώρα εν μέσω πανδημίας καταφέραμε να στηρίξουμε τους δημότες μας και είμαστε ευτυχείς για αυτό. Φυσικά, όμως η πανδημία μας πήγε πίσω σε έργα και μας πήγε πίσω ως κοινωνία. 

Θα προσπαθήσουμε το 2021 να έχουμε περισσότερα έσοδα, όσα μπορούμε, ψηφίστηκε και ο νόμος των 120 δόσεων ώστε να μπορέσουν και οι συμπολίτες μας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. 

Οι Αντιδήμαρχοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας κατάφεραν να ισοσκελίσουν τα έσοδα και τα έξοδα και μας προσφέρουν έναν πραγματικό, ρεαλιστικό προϋπολογισμό και τους ευχαριστώ για αυτό.

Ως Δήμος δεν αποθηκεύουμε κάπου τα όποια έσοδα που έχουμε, όπως οι τράπεζες, αλλά τα κάνουμε έργα και δράσεις. 

Και φυσικά, η περίοδος αυτή είναι πολύ δύσκολη για τους δημότες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο Αρταίων, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα έσοδά μας. 

Θα προσπαθήσουμε ως Δήμος να διεκδικήσουμε πόρους από το κεντρικό κράτος, αλλά δυστυχώς η ανταπόκριση από κει δεν είναι η αναμενόμενη, γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός είναι 65% μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν. 

Άλλος τρόπος εσόδων είναι τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία ήδη διεκδικούμε, και είμαστε από τους λίγους Δήμους που δεν έχουμε χάσει καμία χρηματοδοτική πρόσκληση που έχει ανοίξει. 

Εγώ είμαι ικανοποιημένος από την πολιτική μας φιλοσοφία με τους πέντε άξονες προτεραιοτήτων που έχω πολλάκις αναφέρει και στο παρελθόν και χαίρομαι που έχουμε ένα νοικοκυρεμένο Δήμο χωρίς να χρωστάμε. 

Προσπαθούμε και παλεύουμε για το καλύτερο και δεν θα προσπαθήσω καν να πείσω την αντιπολίτευση για αυτό, αυτή έχει αντίθετη άποψη βασιζόμενη σε αντίθετη ιδεολογία και πολιτική φιλοσοφία...”


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021 του Δήμου Αρταίων
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2071110926924422457
Σχόλια
item