ΕΝΦΙΑ: Στέλνουν άρον - άρον «ραβασάκια» για το φόρο του 2015

Ομαδικά ειδοποιητήρια πληρωμής με τον εκτιμώμενο ΕΝΦΙΑ του 2015 ετοιμάζεται να αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 και ως εκ τούτου δεν έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του φόρου ακινήτων.

Τα ειδοποιητήρια αυτά (που επισπεύδονται καθώς στο τέλος του έτους το δικαίωμα παραγράφεται), θα ονομάζονται «πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» και ο ΕΝΦΙΑ θα έχει υπολογιστεί κατ' εκτίμηση από την εφορία. 

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα τον φόρο ή να τον εντάξουν σε ρύθμιση για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. 

Θα έχουν βεβαία και το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τον εκτιμώμενο φόρο εάν μπορούν να αποδείξουν οτι ο προσδιορισμός του από τη ΑΑΔΕ είναι λανθασμένος.

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις και τα λοιπά νομικά πρόσωπα θα έχουν τις ακόλουθες δύο εναλλακτικές επιλογές:

1. να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού» ΕΝΦΙΑ, τα αναγραφόμενα σ' αυτές ποσά,

2. να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 για το έτος 2015, προκειμένου με βάση τις δηλώσεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστικά πληρωμής ΕΝΦΙΑ έτους 2015, στα οποία τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν σε βάρος τους θα είναι προσαυξημένα με τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση (Α.1262/2020) της ΑΑΔΕ:

Για το έτος 2015 εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου έτους 2015 δεν είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών και δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2015.

Τα στοιχεία των ακινήτων για την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου λαμβάνονται από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

Επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής.

Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα αυτά να θεωρούνται ως μη δηλωθέντα, επί της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση γι' αυτά.

Δεν εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου όταν το προκύπτον ποσό φόρου είναι μέχρι 1 ευρώ.

Η εκδοθείσα πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων και κοινοποιείται Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ενημέρωση του φορολογούμενου για την έκδοση της πράξης, αυτή επιδίδεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, εκδίδεται άμεσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και ο επιπλέον βεβαιωθείς φόρος διαγράφεται ο δε τυχόν επιπλέον καταβληθείς φόρος επιστρέφεται.
epirusblog.gr
5 of 5
ΕΝΦΙΑ: Στέλνουν άρον - άρον «ραβασάκια» για το φόρο του 2015
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 598640725651128992
item