Θεσπρωτία: Τι σημαίνει για τη Θεσπρωτία η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο - Αντιδράσεις στην Αλβανία Θεσπρωτία: Τι σημαίνει για τη Θεσπρωτία η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο - Αντιδράσεις στην Αλβανία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Τι σημαίνει για τη Θεσπρωτία η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο - Αντιδράσεις στην Αλβανία

Σε ισχύ τέθηκε με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. 

Επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα, η Ελλάδα επεκτείνει αυτόματα την κυριαρχία της. Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τις δυνατότητές της στους τομείς της αλιείας, του περιβάλλοντος και πιθανώς της ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει διότι το εύρος της υφαλοκρηπίδας θα αρχίσει να μετριέται από το σημείο όπου τελειώνουν τα 12 ναυτικά μίλια και όχι τα 6.

Στην πράξη, με την επέκταση αυτή η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα στην  οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, που περιλαμβάνει και τα θαλάσσια ύδατα της Θεσπρωτίας.

Μια οριοθέτηση, που βρίσκεται στο δικαστήριο της Χάγης.  

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Αλβανία με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος. 

Εξηγήσεις ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αλβανική κυβέρνηση.

«Έχουμε ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1990» απάντησε ο Εντι Ράμα, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οριοθέτηση των θαλάσσιων υδάτων με την Ελλάδα.

Ο Έντι Ράμα, σε ανάρτηση στο Twitter γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Τι σημαίνει για τη Θεσπρωτία η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο - Αντιδράσεις στην Αλβανία
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1297074215755271945
Σχόλια
item