Έρχεται εξοπλιστική αντεπίθεση: Προς αναβάθμιση S-300 & Patriot

Σημαντική εξέλιξη

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Άμυνας ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, έθεσε ως στόχο τόσο την ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα, αλλά και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού με όσο το δυνατόν περισσότερες προσλήψεις. 

Βέβαια πρωτεργάτης στην όλη προσπάθεια είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος, όπου με τον ερχομό του άλλαξε τα πάντα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για μια σειρά υποπρογραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος πληροφόρησε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την:

αναβάθμιση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου "Sperwer"",

την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64 "Apache",

τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων "Penguin MK2",

την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων "Patriot",

την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων "S-300" καθώς και για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την «εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 

Αναλυτικά  

Το χρονοδιάγραμμα των Rafale  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τo χρονοδιάγραμμα της προμήθειας των 18 συνολικά γαλλικών αεροσκαφών. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο περί προμηθειών προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση με τη γαλλική πλευρά.  

Το ενδιαφέρον για τα F-35  

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή για το ελληνικό ενδιαφέρον που υπάρχει για συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35. 

H Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται για την απόκτηση μίας μοίρας αμερικανικών μαχητικών, δηλαδή 18 έως 24 αεροσκάφη.

Patriot και S-300   

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η υποστήριξη και ενδεχομένως και η αναβάθμιση της αντιαεροπορικής Άμυνας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε σήμερα στην επιτροπή το πρόγραμμα υποστήριξης των αμερικανικών πυράυλων Patriot.

Επίσης, η επιτροπή ενημερώθηκε για το πρόγραμμα υποστήριξης των συστημάτων των ρωσικών πυραύλων S-300 το οποίο είχε «παγώσει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Το πρόγραμμα για το Follow On Support των Patriot ανέρχεται στα 1567 εκ. ευρώ ενώ το κόστος της υποστήριξης των των S-300 ανέρχεται στα 28 εκ. ευρώ. 

Follow On Support για APACHE, C-130 και UAV του Σ.Ξ   

Τα μέλη της Επυτροπής Εξωτερικών καιμ Άμυνας ενημερώθηκαν επίσης για τα προγράμματα τεχνικής υποστήριξης των επιθετικώνν ελικοπτέρων APACHE, των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130. 

Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση για την προμήθεια ανταλλακτικών προκειμένου να είναι επιχειρησιακά άρτια τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουτ Στρατού Ξηράς που είχε αποκτήσει το 2006 τοι υπουργείο Άμυνας. 

Τέλος, το υπουργείο παρουσίασε και το πρόγραμμα τεχνικής υπ[οστήριξης των σκαφών των Ειδικών Δυνάμεων. 

Πηγή: pentapostagma.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Έρχεται εξοπλιστική αντεπίθεση: Προς αναβάθμιση S-300 & Patriot
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3793928715824281
item