Δημοσκόπηση Opinion Poll: Τι πιστεύουν οι πολίτες για το νέο lockdown και τα μέτρα της κυβέρνησης – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 18,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί η ΝΔ, σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll, την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50,4% των προτιμήσεων στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, έναντι 18,2% του Αλέξη Τσίπρα

Στην 2η θέση (πάνω από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ) βρίσκεται η απάντηση «κανένας εκ των δύο» με ποσοστό 26,1%.

Στην έρευνα αυτή που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας POLITICAL καταγράφονται ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και τάσεις ανάμεσα στους ερωτηθέντες. 

Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που ξεκινάει από τις μέρες μετά την κοινή συνέντευξη Πρωθυπουργού και καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα όπου ανακοινώθηκαν πιο σκληρά μέτρα, μεσολαβεί η απόφαση για lockdown και εξελίσσεται μια δραματική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων λόγω κορονοιού, προσδίδει μια ιδιαίτερη αξία. 

Στα αποτελέσματα αποτυπώνονται οι μεταβολές στην κοινή γνώμη όλων των πρόσφατων διεργασιών και είναι αξιοσημείωτες.

Τα μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού και η ικανοποίηση των πολιτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού , με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά. Σημειώνουμε ότι πολύ αισιόδοξοι δηλώνει μόλις το 11%. 

Η εικόνα τον Οκτώβριο σε έρευνά της OPINION POLL έδειχνε οι πιο αισιόδοξοι να είναι το 51% έναντι ενός 48% που ήταν πιο συγκρατημένοι, πιο απαισιόδοξοι. Εν ολίγοις έχουμε μια υποχώρηση του βαθμού αισιοδοξίας κατά 6%

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών. 

Σε ένα 59% έναντι ενός 31% κρίνει ότι κυρίως ευθύνεται η καθυστερημένη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 81.4 των ψηφοφόρων της ΝΔ, το  40.3% του ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ 80% του ΚΙΝΑΛ, το 47.9% του Κ.Κ.Ε, το 47.1% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 22.6% του ΜΕΡΑ 25. 

Ουσιαστικά  πλειοψηφική άποψη ότι κυρίως ευθύνεται η καθυστέρηση της Κυβέρνησης συναντάμε στον ΣΥΡΙΖΑ ( 51.7% έναντι 40.3% ) και το ΜΕΡΑ 25 ( 54.8% έναντι 22.6%). Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συμφωνία υπέρ της απόφασης επιβολής lock down. To 68% συμφωνεί με την απόφαση αυτή έναντι ενός 31%. 

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά συμφωνίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ με 80.9% και 78.9% αντίστοιχα. Πλειοψηφική είναι αυτή η άποψη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε. 

Ο αντίθετο σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και τιυ ΜΕΡΑ 25 και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά, 83.4% και 80% αντίστοιχα.

Οι πολίτες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%.  

Ξεχωρίζει το ΚΙΝΑΛ που θεωρεί κατά 92.4% ότι έπρεπε να επιβληθεί πιο νωρίς lock down από την μια πλευρά και από την άλλη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το ΜΕΡΑ 25 με 62.5% και 100% να διαφωνούν. 

Στα άλλα κομματικά ακροατήρια τα ποσοστά υπέρ της άποψης της καθυστέρησης είναι περίπου τα ίδια ( Ν.Δ 53.8%, ΣΥΡΙΖΑ 54% , Κ.Κ.Ε 52.4%) που είναι βεβαίως πλειοψηφικά σε κάθε χώρο.

Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την Κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης σημειώνονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 83.8% και του ΚΙΝΑΛ με 63.5%. 

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικό ποσοστό όλων των κομμάτων δηλώνει ικανοποίηση από την συνολική διαχείριση της Κυβέρνησης. 

Είναι 36.8% στον ΣΥΡΙΖΑ, 38.8% στο Κ.Κ.Ε, 38.2% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, με το μικρότερο ποσοστό της τάξης του 22.6% να σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του μερα 25

Ως σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναδεικνύεται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με το 82% να εκτιμά ως θετική την συμβολή του στην προσπάθεια κατά της διάδοσης του κορονοιού,  έναντι μόλις ενός 12% που έχει αρνητική άποψη. 

Σημειώνεται ότι οι θετικές απόψεις είναι σημαντικά πλειοψηφικές σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια( Ν.Δ 92%, ΣΥΡΙΖΑ 81.2%, ΚΙΝΑΛ 90.6%, Κ.Κ.Ε 77.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 47.5%, ΜΕΡΑ 25 68.7%). 

Το εύρημα δείχνει ότι οι επιθέσεις που δέχτηκε στο τελευταίο διάστημα ουδόλως επηρέασαν την καταλυτικά θετική άποψη της κοινής γνώμης για το πρόσωπό του , την επιστημοσύνη του και την συμβολή του στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Ισχυρό προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη

Παρόλο που μεγάλη μερίδα των πολιτών φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένοι με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την εξάπλωση της πανδημίας αλλά και της οικονομικής στήριξης των πληττόμενων, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να διατηρούν ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα.

Την στιγμή που η συνολική ικανοποίηση από την Κυβερνητική πολιτική βρίσκεται στο 51%, η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται μόλις  στο 13%. 

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50.4% των προτιμήσεων έναντι 18.2% του Α.Τσίπρα, με το 26.1% να επιλέγει τον ΚΑΝΕΝΑ.

Μεγάλη διαφορά και στην πρόθεση ψήφου της τάξης του 18.7% με την Ν.Δ να συγκεντρώνει το 37.5% σημειώνοντας μία πτώση 0.5% σε σχέση με την μέτρηση του Οκτωβρίου και τον ΣΥΡΙΖΑ  το 18.8 %( αύξηση 0.7%). Έχουμε δηλαδή μια πτώση της διαφοράς κατά 1.2%.

Τα άλλα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα: ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.1% και ΜΕΡΑ 25 2.8% .Τα ποσοστά αυτά στην μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν 6.7%, 5.2%, 3.2% και 2.8% αντίστοιχα.

epirusblog.gr
5 of 5
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Τι πιστεύουν οι πολίτες για το νέο lockdown και τα μέτρα της κυβέρνησης – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2790509824443293782
item