Κομισιόν και Moderna υπέγραψαν τη σύμβαση για 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Η έκτη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι γεγονός καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. 

Η σύμβαση προβλέπει την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητήσει επιπλέον έως και 80 εκατομμύρια δόσεις, που θα δοθούν όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η σύμβαση με τη Moderna θα διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer και τη σύμβαση που εγκρίθηκε με την CureVac. 

Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, αφού τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν, επίσης, να αποφασίσουν να δωρίσουν το εμβόλιο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή να το στείλουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου

Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. 

Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. 

Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή.»

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία με τη Moderna αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει έξι συμφωνίες για τα εμβόλια. 

Πρόκειται για σαφή απόδειξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της και ένα προσχέδιο για τη μελλοντική συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. 

Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς.

Η Επιτροπή έλαβε απόφαση να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο βάσει μιας ορθής επιστημονικής αξιολόγησης, της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε και της παραγωγικής ικανότητάς της στην Ευρώπη για τον εφοδιασμό ολόκληρης της ΕΕ.

epirusblog.gr
5 of 5
Κομισιόν και Moderna υπέγραψαν τη σύμβαση για 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1394102327031423078
item