Κορωνοϊός και lockdown οι πρωταγωνιστές του χειμώνα - Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Σε πρωταγωνιστή αυτού του χειμώνα εξελίσσεται, εκτός από τον κορωνοϊό, και το απαγορευτικό (lockdown). Τα επιμέρους σκληρά μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια ισχύος του δεύτερου, ηπιότερου σε σύγκριση με το πρώτο, απαγορευτικού (lockdown), χαρακτήρισαν την πρώτη εβδομάδα ισχύος του.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 9μμ ως τις 5πμ - εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένοι σοβαροί λόγοι - που εφαρμόστηκε απο χθες και το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η υπουργός Παιδείας, δεν αποκλείεται να ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, τα απαγορευτικά τύπου "ακορντεόν", δηλαδή τα σύντομα lockdown που θα διαδέχονται επίσης σύντομα διαστήματα κανονικότητας, παραπέμποντας αντίστοιχα στο κλείσιμο και το άνοιγμα του φερώνυμου μουσικού οργάνου, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος για τους επόμενους τρεις μήνες. 

Το μοντέλο των επαναλαμβανόμενων απαγορευτικών έχει εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επιβεβαίωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε ό,τι αφορά το τωρινό, πρώτο για τη χειμερινή περίοδο, lockdown, στη χώρα η ειδικός ανέφερε πως υπάρχουν καποιες πρώιμες ενδείξεις ότι το επιδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του (peak), ωστόσο θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. 

Ακόμη κι αν ισχύσει το καλό αυτο σενάριο που θα οδηγήςει στη μείωση των κρουσμάτων, στην παρούσα φάση δεν θα ανακοπεί η εκθετική πορεία εισαγωγών νέων ασθενών στις κλινικές Covid για τις επόμενες δέκα ημέρες. 

Ενώ θα χρειαςτούν άλλες 10-15 ημέρες για να φανεί και η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Πόσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πόσες εισαγωγές έγιναν χθες

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονταν χθες βράδυ 3.023 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 με βάση την τελική καταγραφή. 

Οι 2.405 βρίσκονταν σε απλές κλινικές και οι 618 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και άλλες. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου. 

Σύμφωνα με αυτό παραχωρούν κλίνες των κλινικών και τμημάτων τους για τις ανάγκες της επιδημίας, ενώ οι ανάγκες των ασθενών με άλλες παθήσεις πλην Covid-19 καλύπτονται με τη στήριξη των ιδιωτικών κλινικών που ειτε διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ είτε συνεπικουρούν τα δημόσια νοσοκομεία στην εφημερία τους.

Στην Αττική νοσηλεύονταν περίπου 650 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 117 σε ειδικές Μονάδες.

"Πολλοί από τους ασθενείς που βρίσκονται τώρα στα νοσοκομεία μολύνθηκαν ακόμη και ένα μήνα πριν" είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως κρίσιμη καθώς θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, όταν ανακοινώθηκαν τα 3.038 νέα κρούσματα κορωνοϊού, οι διασωληνωμένοι ήταν 336. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, από το απόγευμα ως το βράδυ της Πέμπτης, οι διασωληνωμένοι ήταν 364!

Στις δε Εντατικές οι νοσηλευόμενοι άγγιζαν τους 400. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ο μεγάλος όγκος όσων νοσούν με λοίμωξη Covid-19 είναι μεταξύ 15 και 55 ετών, ενώ εκτός των ασθενών άνω των 65 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 64.

Χθες, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία, με διαφορά από εκείνον άλλων "μαύρων" ημερών. Για την ακρίβεια δηλώθηκαν 545 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό, με τις 200 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τις περιπου 120 στην Αττική.

Σε ανοδική κίνηση βρίσκονται και οι θάνατοι. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ο 7ημερος μέσος όρος θανάτων είναι 39 ασθενείς την ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων εχει ξεπεράσει τους 1.000.

Μόλις 7% κενές κλίνες επί του συνόλου των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Η πίεση που δέχεται πλέον το ΕΣΥ είναι τεράστια. Όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία των ΜΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται “στην καρδιά” της επιδημίας, ήταν κενό μόλις το 7% των διαθέσιμων κλινών Εντατικής για κορονοϊό. 

Σημειωτέον, ότι στις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της Θεςςαλονικης συνυπολογίζονται και εκείνες των νοσοκομείων Κατερίνης, Χαλκιδικής και Καβάλας.

Πανελλαδικά χθες ήταν κενό το 27% των διαθέσιμων για Covid-19 ΜΕΘ, ενώ στην Αττική η κατάσταση μοιάζει λίγο πιο διαχειρίσιμη, καθώς ήταν κενές 66 κλίνες (ποσοστό 32%).

Ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες, για να μην υπάρξει πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας. 

Ηδη δημιουργούνται εφεδρείες, όπως η αξιοποίηση εξοπλισμού (έχει συγκεντρωθεί από δωρεές) και χώρων κλινικών των νοσοκομείων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, ενώ υπάρχει συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατωτικά. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν εάν απαιτηθεί αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές, όχι όμως προς τα νησιά.

Η συγκομιδή της ελιάς προκάλεσε διασπορά

Σχετιζόμενη με τη συγκομιδή της ελιάς φαίνεται να είναι η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε μια σειρά απο περιοχές με ελαιοπαραγωγή και συνεπώς με εργάτες γης. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκομιδή της ελιάς έχει δοθεί ειδική άδεια για μετακίνηση λαι στη διάρκεια του lockdown.

Πάντως περιοχές όπως η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη έχουν μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και μετρούν δεκάδες κρούσματα κάθε ημέρα, όπως ανέφερε η κυρια Παπαευγγέλου.

Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 725 κρούσματα και στην Αττική 697.

Η Αττική, μάλιστα, εμφανίζει ήπια αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων, με μέση εβδομαδιαία αύξηση των νέων διαγνώσεων κατά 20%, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που σημείωσε μια έκρηξη η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τους ειδικούς, όπως είπε χθες η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η Λάρισα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλά στον αριθμό κρουςμάτων, με 197 περιστατικά χθες. Εκτός της Λάρισας, υψηλό φορτίο συγκέντρωσαν χθες η Πέλλα (148 περιστατικά) και η Μαγνησία (103 κρούσματα).
epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός και lockdown οι πρωταγωνιστές του χειμώνα - Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 201101713305698209
item