Τα ισχυρότερα όπλα για F-16 Viper, RAFALE και Mirage 2000-5: Τι θέλει η Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία σε απόλυτη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο που έχει δει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της, θέλει να εντάξει στο μακρύ οπλοστάσιο του F-16, τους στρατηγικούς πυραύλους AGM-88E AARGM

Εκτός από τις διαδικασίες που τρέχουν για τα μαχητικά RAFALE και την ώρα που οι ιπτάμενοι και μηχανικοί της 332 Μοίρας «Γεράκι» ετοιμάζουν τις αποσκευές τους καθώς θα περάσουν το επόμενο διάστημα στο Παρίσι ως εκπαιδευόμενοι στο νέο τύπο μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας, πίσω στην Αθήνα τα Γαλλικά κλιμάκια δεν σταματούν τις διαπραγματεύσεις με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, υπό το βλέμμα και τις απαιτήσεις σπρίντ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα όμως την εβδομάδα που πέρασε ανάμεσα στις δεκάδες συσκέψεις, υπήρξαν και πάλι συναντήσεις που αφορούν τα όπλα για τα RAFALE. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ξεκαθαρίσει προς τους Γάλλους, όπως και ο ίδιος ο Αρχηγός του, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Γαλλία, ότι το Ελληνικό ενδιαφέρον είναι για όλα τα όπλα που μπορεί να φέρει το μαχητικό.

Μέσα όμως από αυτές τις συναντήσεις, η Ελληνική πλευρά τοποθετεί και το θέμα της επαναπιστοποίησης των όπλων των Mirage 2000 και 2000-5. Άλλωστε οι αντιπλοϊκοί EXOCET, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SCALP κατά στρατηγικών στόχων, οι δυο τύποι των MICA για αερομαχίες είναι κοινά όπλα και για τα RAFALE.

Σ’ ότι αφορά τους αντιπλοϊκούς EXOCET η Ελληνική πλευρά έχει θέσει επίσημο ερώτημα για προμήθεια από το πλεόνασμα της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και παράλληλα πρέπει να πιστοποιηθούν μηχανισμοί εκτόξευσης του πυραύλου για τα υφιστάμενα όπλα της ΠΑ.

Από την Βουλή έχει περάσει σε πρώτη φάση της επαναπιστοποίησης των SCALP και δεν είναι παράλογο η προμήθεια των METEOR να μονοπωλεί ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων, με την Ελληνική πλευρά να έχει ακριβώς εκεί στραμμένο το ενδιαφέρον της.

  • Και οι F-16 «Οχιές» ακόμη πιο φαρμάκι…

Την ίδια στιγμή όμως που γίνονται όλες οι κινήσεις που αφορούν το 4,5 γενιάς μαχητικό RAFALE, η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται ότι θέλει να βάλει στην φαρέτρα της και τον επίσης αντιπλοϊκό Harpoon για τα μαχητικά F-16.

Οι Αμερικανοί μετά από αρκετά αιτήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν τώρα έχουν εμφανιστεί ιδιαίτερα θετικοί και σε αυτή την παραχώρηση που βέβαια θ’ αφορά τη νέα γενιά των F-16 Viper, μάλιστα έχουν αποστείλει και πληροφορίες οικονομικής φύσεων στο Επιτελείο για να τις μελετήσει.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του Harpoon, κατά πλοίων επιφανείας, για την οποία δηλώνει ενδιαφέρον η Πολεμική Αεροπορία έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 300 χλμ.

  • Ωστόσο η μετατροπή των F-16 σε VIPER, έχει κάνει την ηγεσία της ΠΑ και το Επιτελείο να θέλει τον καλύτερο εξοπλισμό για το μαχητικό που θα φέρει την απόλυτη ομοιομορφία (σ.σ. πλην των F-16 Block 30) στην πλειονότητα του αεροπορικού στόλου των Αμερικανικών μαχητικών.

Η Πολεμική Αεροπορία σε απόλυτη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο που έχει δει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της, θέλει να εντάξει στο μακρύ οπλοστάσιο του F-16, τους στρατηγικούς πυραύλους AGM-88E AARGM, ένα όπλο δηλαδή που μπορεί να «ξεγλιστρήσει» από τα εχθρικά αντίμετρα.

Επιπλέον το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν οι ΗΠΑ θα δεχτούν ν’ αποδεσμεύσουν για τα «Μπλε Φτερά» τους πυραύλους AGM-158 JASSM, δηλαδή τον Αμερικανό πύραυλο που είναι αντίστοιχος του Γαλλικού Scalp.

Πηγή: hellasjournal.com

epirusblog.gr
5 of 5
Τα ισχυρότερα όπλα για F-16 Viper, RAFALE και Mirage 2000-5: Τι θέλει η Πολεμική Αεροπορία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1625246299527344711
item