Γιάννενα: Οριστικό «όχι» στην παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου

Μια θετική και μία αρνητική εξέλιξη έκρυβαν οι δηλώσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ πριν από λίγο στο Πάρκο Πυρσινέλλα.

Το θετικό νέο έχει να κάνει με την εξέλιξη των εργασιών καθαριότητας και αποψίλωσης από τον δήμο Ιωαννιτών, που σε διάστημα 15 ημερών θα παρουσιάσει την πρότασή του για την αξιοποίηση του χώρου. 

Το άσχημο νέο όμως, είναι η αρνητική απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε οποιαδήποτε συζήτηση παραχώρησης μέρους ή όλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δ. Ιωαννιτών, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ελισάφ, με αναφορά σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς επηρεάζει την προοπτική δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου που θα συνέδεε το Πάρκο Πυρσινέλλα με το χώρο του στρατοπέδου, αλλά η πρόταση αξιοποίησης του χώρου σύμφωνα με τον κ. δήμαρχο δε μπορεί να περιμένει αυτή την παραχώρηση και έτσι, επικεντρώνεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης ενός δικτύου πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων και χώρων αθλοπαιδιών.

Επίσης, στο σκεπτικό της πρότασης περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου, ώστε να λειτουργήσει με τη μορφή ενός καφενείου – εστιατορίου.

Δηλώσεις δημάρχου

«Υλοποιούμε μία σειρά παρεμβάσεων καθαρισμού και αποκατάστασης των διαδρομών ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής για τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχίζεται σε καθημερινή βάση ώστε να διατηρηθεί καθαρός. 

Οι πολίτες που επισκέπτονται τον χώρο μπορούν να μας επισημαίνουν τα προβλήματα, ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά», υπογράμμισε σε δήμαρχος, Μ. Ελισάφ, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο μαζί με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Η παρουσία συνεργείων του Δήμου θα είναι μόνιμη, ωσότου ξεκινήσει η συνολική παρέμβαση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.

Η Δημοτική Αρχή πριν λίγους μήνες είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο ανάπλασης του χώρου. Στο πλαίσιο αυτής είχαν κατατεθεί προτάσεις από τις δημοτικές παρατάξεις, από φορείς αλλά και πολίτες. 

Όλες αξιολογήθηκαν με πολύ μεγάλη προσοχή και ορισμένες έχουν ενταχθεί στην τελική πρόταση. Μετά από μεγάλη προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου ολοκληρώνεται η διαχειριστική μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

«Πρόκειται για μία πρόταση που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αθλητικούς χώρους και παιδικές χαρές, αξιοποίηση της λίμνης, δημιουργία χώρου για πολιτιστικές δράσεις, καθώς και την αξιοποίηση του οικήματος ως χώρου καφενείου- εστιατορίου. Όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.


Η διαχειριστική μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αποκατάσταση του χώρου.

Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία πρόθεση παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου η διαχειριστική μελέτη θα περιλαμβάνει τις δυνατότητες μιας μελλοντικής διασύνδεσης των δύο χώρων.

«Στη μελέτη υπάρχουν οι δυνατότητες σύνδεσης του Πάρκου με το στρατόπεδο Βελισσαρίου όπως και με το τμήμα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού. Δυστυχώς, έχουμε την οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο, ως ένα από τα ενεργά στρατόπεδα της χώρας δεν μπορεί να παραχωρηθεί. 

Ήταν από τα πρώτα αιτήματα που είχα θέσει στον πρωθυπουργό, ακολούθησαν συζητήσεις με το Υπουργείο Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Έτσι η μελέτη έχει την δυνατότητα σύνδεσης αλλά είναι κάτι που παραπέμπεται στο μέλλον», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Πηγή: epirusonline.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Οριστικό «όχι» στην παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4517382819388273913
item