Κορωνοϊός: «Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα» ζητούν Ζέρβας – Τζιτζικώστας

Υπέρ του να μείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων μέχρι τα Χριστούγεννα τάχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη. 

Κάτι τέτοιο σημαίνει τη διατήρηση της τηλεκπαίδευσης και το άνοιγμα των σχολείων από τον Ιανουάριο.


Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η σταδιακή άρση των μέτρων έχει ως πρώτο βήμα τα δημοτικά σχολεία. Ωστόσο το ζήτημα παραμένει υπό συζήτηση και με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. 

Λίγο νωρίτερα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Νίκος Σύψας πρότεινε την παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη φάση της επανεκκίνησης δεν περιλαμβάνει τα σχολεία.
Σήμερα είχαμε μια σημαντική συνάντηση και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό
Kyriakos Mitsotakis
σε μια δύσκολη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για όλη τη χώρα. Είχα την ευκαιρία να του καταθέσω συγκεκριμένες απόψεις και να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για την πόλη μας.
Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα, αν δεν είναι εξασφαλισμένες η υγεία των κατοίκων και η επόμενη ημέρα της πόλης. Άρα οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας -η αναζωπύρωση όπως λένε οι γιατροί- άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για τον λόγο αυτό είμαι προσωπικά κατά του ανοίγματος των σχολείων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ισχύσει μέχρι τα Χριστούγεννα.
Από κει και μετά όλα αυτά τα αυστηρά μέτρα τα οποία επιβαρύνουν την οικονομική ζωή της πόλης μας πρέπει να έχουν ένα αντιστάθμισμα. Όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επαγγελματίες, σε επιχειρηματίες, σε ανέργους πρέπει να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο. Οποιεσδήποτε ενισχύσεις, οποιεσδήποτε αναστολές πρέπει να ισχύσουν για όλο αυτό το διάστημα που ζητούμε να υπάρχει lockdown για όφελος της πόλης μας. Όπως επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη μέρα, για να επουλώσουμε τις πληγές που υπάρχουν στην πόλη, στην οικονομία της πόλης, από το δεκάμηνο -ήδη- κύμα της πανδημίας. Έχω μιλήσει για ένα σχέδιο Μάρσαλ που χρειάζεται αυτή η πόλη.
Από εκεί και μετά έκανα συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, νοσοκομειακών γιατρών, νοσηλευτών και τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ, που πρέπει να είναι πολύ καλύτερος την επόμενη μέρα.
Επίσης πρότεινα την τοποθέτηση ενός Εντεταλμένου Συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη μας, η Κεντρική Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα. Νομίζω θα βοηθήσει πάρα πολύ.
Οι δήμοι κάνουν καθημερινά δουλειά -στο κομμάτι της καθαριότητας, στο κομμάτι της πρόνοιας, στο κομμάτι της Δημοτικής Αστυνομίας- αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι να λειτουργούμε σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος
1.066
117 σχόλια
25 κοινοποιήσεις
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Σχόλια

Τα πιο σχετικά


Εξαιρετικά μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για την εστίαση, που θεωρείται ως τομέας υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και το άνοιγμά της θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο κατά την περίοδο των εορτών. 

Με βάση τον προγραμματισμό, πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία -κάτι που προφανώς θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία - καθώς και το λιανεμπόριο, από τα μικρότερα καταστήματα.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το κεντρικό μήνυμα, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός: «Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα» ζητούν Ζέρβας – Τζιτζικώστας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 533310379887834759
item