Κορωνοϊός - Ισραήλ: Στη λίστα «πράσινων» χωρών μπήκε η Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ έθεσε τη Σαουδική Αραβία στον κατάλογο των «πράσινων» χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέρχονται στην επικράτειά του χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα, την επομένη της μετάδοσης πληροφοριών για μια μυστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο βασίλειο.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε τη χώρα του Κόλπου στον κατάλογο αυτόν, αλλά δήλωσε πως η απόφαση δεν συνδέεται με τη μυστική επίσκεψη του Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας όπου συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

«Στον προηγούμενο κατάλογο, η Σαουδική Αραβία ήταν στο κόκκινο. Το ποσοστό νοσηρότητας (που συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό) μειώθηκε, (η χώρα) είναι στο εξής στο πράσινο», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Χεζί Λεβί.

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή» και ο κατάλογος αναθεωρείται «κάθε δύο εβδομάδες» πρόσθεσε, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Kan. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα».

Αν το σαουδαραβικό βασίλειο δεν είχε θέσει στον κατάλογο των 20 χωρών που θεωρούνται τώρα «πράσινες», ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έπρεπε κανονικά να μπει σε καραντίνα 14 ημερών κατά την επιστροφή του σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, το βράδυ της Κυριακής μετέβη με ιδιωτικό τζετ μαζί με τον Γιόσι Κοέν, τον επικεφαλής της Μοσάντ, στη φουτουριστική σαουδαραβική πόλη Νεόμ, κάτι που επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος διέψευσε ότι ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον μπιν Σαλμάν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλη μια μοναρχία του Κόλπου με την οποία το Ισραήλ εξομάλυνε σχέσεις, είχε προστεθεί στον κατάλογο αυτόν κατά την «πρώτη απευθείας εμπορική πτήση» μεταξύ των δύο χωρών, στα τέλη Αυγούστου.

Η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Flydubai ανακοίνωσε στις αρχές του μηνός την έναρξη από τις 26 Νοεμβρίου καθημερινής σύνδεσης ανάμεσα στο Ντουμπάι και στο Τελ-Αβίβ, την πρώτη αεροπορική εμπορική και τακτική σύνδεση ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Το Μπαχρέιν, άλλη μια χώρα η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος τον Σεπτέμβριο, προστέθηκε επίσης στον κατάλογο των «πράσινων» χωρών.

Χθες, Τρίτη, ο Νετανιάχου δήλωσε πως συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της μοναρχίας αυτής, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ-Χαλίφα, και ότι αποδέχθηκε πρόσκληση να πραγματοποιήσει «επίσημη επίσκεψη προσεχώς».

epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός - Ισραήλ: Στη λίστα «πράσινων» χωρών μπήκε η Σαουδική Αραβία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1765610450048282951
item