Γιάννενα: Επιστρέφουν οι ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στο γηροκομείο Ιωαννίνων Γιάννενα: Επιστρέφουν οι ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στο γηροκομείο Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Επιστρέφουν οι ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στο γηροκομείο Ιωαννίνων

Παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε η 6η ΥΠΕ για τον ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Covid-19. 

Στο Γηροκομείο των «Ζωσιμάδων» της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, επιστρέφει σταδιακά ο μεγαλύτερος αριθμός των ηλικιωμένων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. 


Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, συνολικά 18 ηλικιωμένοι βρέθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο ΠΓΝΙ και στις Μονάδες Λοιμωδών, και μόλις την Κυριακή τέσσερις εξ αυτών, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» όπου και νοσηλεύονται. 


Οι άλλοι 14 εκ των οποίων οι 12 παραμένουν σε πολύ καλή κατάσταση, και άλλοι δύο σε σοβαρή κατάσταση, έχοντας στο μεταξύ αρνητικοποιηθεί και με την επιβεβαίωση δεύτερου αρνητικού μοριακού ελέγχου, νοσηλεύονταν μέχρι και χθες στο ΠΓΝΙ, φαίνεται όμως ότι έστω και αργά, και προφανώς υπό την πίεση των εξελίξεων και της πίεσης που ασκεί η συρροή κρουσμάτων στον ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας, άναψε το «πράσινο φως» για τη μετακίνησή τους.


Έτσι, ελλείψει άλλης εναλλακτικής, η λύση που προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτή της επιστροφής των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο, όπου γίνονται ήδη οι ετοιμασίες για την φιλοξενία τους σε ξεχωριστό όροφο από το σύνολο των υπολοίπων ηλικιωμένων. 


Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι επτά εκ των 18 έχουν συμπληρώσει 21 ημέρες νοσηλείας στο ΠΓΝΙ και άλλοι τέσσερις 19 ημέρες έχοντας όλοι τους πλέον αρνητικά τεστ μοριακού ελέγχου.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, στο Γηροκομείο στο μεταξύ επιστρέφουν και οι εργαζόμενοι που είχαν βρεθεί θετικοί, έχοντας επίσης κάνει αρνητικά μοριακά τεστ και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, οι εργαζόμενοι αυτοί έχοντας αναπτύξει αντισώματα, να κληθούν να αναλάβουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων που επιστρέφουν από τη νοσηλεία τους.


Τέλος, το σύνολο των εργαζομένων του Γηροκομείου θα υποβληθεί εκ νέου σε μοριακό έλεγχο (PCR), με δαπάνες της περιφέρειας Ηπείρου, ενώ συνεχίζεται η διενέργεια rapid tests σχεδόν σε καθημερινή βάση και στο προσωπικό και στους ηλικιωμένους στη δομή φροντίδας, με ίδιες δαπάνες.


Ο ιδιωτικός οίκος ευγηρίας

Εξάλλου, την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε η 6η ΥΠΕ για τον ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Covid-19 μεταξύ των ηλικιωμένων.


Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Οίκο Ευγηρίας ανέρχονται σε 26 με ορισμένους να έχουν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία Φιλιατών, Άρτας.


Την ίδια ώρα αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους άλλους ηλικιωμένους αλλά και για εργαζόμενους του ιδιωτικού γηροκομείου. 


Αρκετοί ηλικιωμένοι που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία εντός και εκτός Ιωαννίνων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, άλλοι είναι κατάκοιτοι και η κατάσταση επιδεινώνεται.


Επίσης, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, στο νοσοκομείο Φιλιατών έχουν διακομιστεί το Σάββατο και την Κυριακή πέντε από τους ηλικιωμένους.


Οι ηλικιωμένοι εκτός από τον covid19 έχουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και η ανησυχία είναι μεγάλη για την εξέλιξη της υγείας τους. Ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, Πέτρος Οικονομίδης και το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται επι ποδός για να διαχειριστούν την δύσκολη κατάσταση.


Ο κ. Οικονομίδης μιλώντας τηλεφωνικά στο Ioannina TV αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει ενώ υπογράμμισε ότι «υπήρξε από το Νοσοκομείο Φιλιατών μια σχετική προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορουν να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για νοσηλεία...».


Ο κ. Οικονομίδης υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο δέχτηκε συνολικά πέντε ηλικιωμένους τους οποίους και νοσηλεύει ενώ παράλληλα είναι σε ετοιμότητα και για κρούσματα που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία από την δική τους περιοχή κάλυψης.


«Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την δύσκολη και έκτακτη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας. Παράλληλα, θέλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε εάν παραστεί ανάγκη να μπορούμε να δεχτούμε κρούσματα και από την περιοχή που καλύπτει το νοσοκομείο Φιλιατών», είπε χαρακτηριστικά.


Τι καταγγέλλει το ΚΚΕ

Για «εγκληματική ολιγωρία με καθυστέρηση στον έλεγχο των υπερήλικων και του προσωπικού, ενώ από την Δευτέρα 25 Οκτώβρη είχε επιβεβαιωθεί ως θετική στον covid19 εργαζόμενη στο ιδιωτικό γηροκομείο» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.


Ο Γιώργος Πρέντζας υγειονομικός αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καλώντας όλους να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλία και να προτάξουν την δημόσια Υγεία που φαίνεται να δέχεται ήδη τεράστια πίεση.


Από το Σάββατο το βράδυ οπότε και γνωστοποιήθηκε το γεγονός της συρροής κρουσμάτων στο ιδιωτικό γηροκομείο έχει σημάνει συναγερμός στις αρχές και τα Νοσοκομεία της περιοχής που αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν τα κρούσματα ενώ την ίδια ώρα δεν μειώνονται τα κρούσματα παρά τα περιοριστικά μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την Πέμπτη στην ΠΕ Ιωαννίνων.


Το σύστημα είναι στα όριά του και μαζί και οι υγειονομικοί που δίνουν τον δικό τους δύσκολο και ατελείωτο αγώνα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δείχνει να είναι εκτός ελέγχου.


Ο Γιώργος Πρέντζας μίλησε για ένα «εξ’ ολοκλήρου λάθος σχεδιασμό που πρέπει να αλλάξει τώρα» ενώ είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι μοχθούν αλλά το πρόβλημα είναι στο σχεδιασμό και αυτό είναι απόφαση του υπουργείου Υγείας.


Αναφέρθηκε επίσης και στην εισαγγελική παρέμβαση που ζήτησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ για την λειτουργία του ιδιωτικού γηροκομείου. 


Ο κ. Πρέντζας υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια «είναι μια εκ των υστέρων ενέργεια που δεν απαντά στο βασικό ερώτημα πως θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ήπειρο».


Τέλος, διατύπωσε το δημόσιο ερώτημα εάν ήταν ενήμερος ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιωάννης Καρβέλης για το κρούσμα στο ιδιωτικό γηροκομείο όταν ήρθε την τελευταία φορά την Πέμπτη μαζί με τον ΓΓ του υπουργείου Υγείας όταν δηλαδή διαβεβαίωνε ότι υπάρχει «άρτια προετοιμασία που είναι αποτέλεσμα επεξεργασμένου σχεδίου»

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιστρέφουν οι ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στο γηροκομείο Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1564598282387481340
Σχόλια
item