Αμερικανικές εκλογές: Ολοκληρώνεται η επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια -Αναμένεται να επιβεβαιωθεί η νίκη Μπάιντεν

Μια αμφίρροπη πολιτεία κλειδί για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα τη νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ,.

Ο ανώτατος εκλογικός αξιωματούχος της Τζόρτζια, ένας Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε ότι η επανακαταμέτρηση των ψήφων που πραγματοποιήθηκε χειρωνακτικά δεν είναι πιθανό να αλλάξει το προβάδισμα των 14.000 ψήφων που είχε ο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, χάρη στο οποίο κέρδισε στην πολιτεία.

Αν συμβεί αυτό, ο Ρεπουμπλικάνος θα έχει ακόμη λιγότερες επιλογές για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες συγκέντρωσε 5,8 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τον Μπάιντεν.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να παραμείνει στην προεδρία ο Τραμπ πρέπει να ανατραπούν τα αποτελέσματα σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες πολιτείες.

Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 306 εκλέκτορες -από τους 270 που χρειάζονται για να κερδίσει τις εκλογές- και ο Τραμπ 232.

Προς το παρόν οι απόπειρες του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου να αλλάξει το αποτέλεσμα σε κάποιες πολιτείες ή να αποδείξει ότι υπήρξαν παρατυπίες στις εκλογές δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Στο Ουισκόνσιν εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεχιζόμενη ανακαταμέτρηση σε μια από τις κομητείες που συνήθως ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών το πιθανότερο είναι να προσθέσει ψήφους στον Μπάιντεν. 

Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ μπορεί να ζητήσει νέα επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια.

Οι νομικές προσφυγές της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου στο Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. 

Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν τις έχει απορρίψει ως «θεατρινισμούς» που δεν έχουν νομική βάση, ενώ αρκετά μεγάλα δικηγορικά γραφεία έχουν αποσυρθεί από την υπόθεση, αφήνοντας τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, επικεφαλής της προσπάθειας. 

Πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, αλλά και ειδικοί, δηλώνουν ότι το επιχείρημα του Τραμπ ότι του έκλεψαν τη νίκη μέσω ευρείας νοθείας δεν έχει καμία βάση.

Ωστόσο αυτό φαίνεται να επηρεάζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη έδειξε ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν ότι ο Τραμπ «κέρδισε δικαιωματικά» τις εκλογές.

Εξάλλου η ανώτατη εκλογική αξιωματούχος της Αριζόνα, η Κέιτι Χομπς, δήλωσε ότι η ίδια και η οικογένειά της δέχονται απειλές. Η Χομπς, μια Δημοκρατική, ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών.


epirusblog.gr
5 of 5
Αμερικανικές εκλογές: Ολοκληρώνεται η επανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια -Αναμένεται να επιβεβαιωθεί η νίκη Μπάιντεν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7216585816045510510
item