Γιάννενα: Αισθητή η μείωση των ασθενών στις Μονάδες Λοιμωδών στο Πανεσπιστημιακό νοσοκομείο Γιάννενα: Αισθητή η μείωση των ασθενών στις Μονάδες Λοιμωδών στο Πανεσπιστημιακό νοσοκομείο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αισθητή η μείωση των ασθενών στις Μονάδες Λοιμωδών στο Πανεσπιστημιακό νοσοκομείο

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Π.Ε. Ιωαννίνων το τελευταίο διάστημα, δείχνει πως η διασπορά του κορωνοϊού, εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. 

Ευχάριστες, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλά και στο σημείο που δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, είναι οι εξελίξεις με τη διασπορά του κορωνοϊού στην Π.Ε. Ιωαννίνων, το τελευταίο διάστημα.


Μετά από ένα διάστημα σχεδόν ενός μήνα από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, και ένα δεκαήμερο από την εφαρμογή του επικαιροποιημένου σχεδίου για την Π.Ε. Ιωαννίνων, που είχε ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, φαίνεται πως η διασπορά παρουσιάζει πλέον σημάδια υποχώρησης.


Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, με την εφαρμογή του lockdown από την περασμένη εβδομάδα η περιοχή των Ιωαννίνων «μετρούσε» ήδη ένα διάστημα αρκετών ημερών, στο οποίο είχε προκύψει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και κυρίως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η οποία όμως εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.


Η πορεία αυτή αποτυπώνεται σε ένα βαθμό και στην καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, που έχουν σταθεροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, κάτω από τα 20 ημερησίως, ενώ κάποιες ημέρες καταγράφηκαν και λιγότερα από 10, κυρίως όμως αποτυπώνεται στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις τέσσερις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ και στο Πολυδύναμο του Χατζηκώστα.


Μέχρι χθες το μεσημέρι, στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ νοσηλεύονταν 52 ασθενείς, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων συμπληρώνει το διάστημα των 14 ημερών, είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες ημέρες και ετοιμάζονται να πάρουν εξιτήριο. 


Σε ποσοστό, οι κατειλημμένες κλίνες στις ΜΕΛ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ είναι στο 70% ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό είχε φτάσει το 85%.


Μεγαλύτερη πίεση ωστόσο ασκείται στη ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πέντε ασθενείς, εκ των οποίων ένας 29χρονος που διακομίστηκε από περιοχή εκτός Ηπείρου.


Τόσο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, παθολόγος στο ΠΓΝΙ Σταυρούλα Τσιάρα, όσο και ο Γιώργος Φλούδας τόνισαν, ότι η πίεση αυτό το διάστημα έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, παραμένει όμως η επιφυλακή και η εγρήγορση λόγω της τεράστιας πίεσης που δέχεται η Θεσσαλονίκη και η Δυτ. Μακεδονία. Υπάρχει άλλωστε το ενδεχόμενο να κληθεί το ΠΓΝΙ να νοσηλεύσει είτε σε κλίνες των Λοιμωδών είτε στη ΜΕΘ περιστατικά από άλλες περιοχές.


«Είναι κάτι που δε θα πρέπει να γίνει, γιατί δε θα επαρκεί ούτε η νέα ΜΕΘ που πρέπει να ενισχυθεί γρήγορα με προσωπικό, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αλλά παράλληλα και με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό», ανέφερε ο κ. Φλούδας.


Στο Πολυδύναμο του Χατζηκώστα επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κων. Καλαμπόκας μέχρι χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 20 ασθενείς σε ένα σύνολο δυναμικότητας 24 κλινών, με το κύριο ζήτημα να είναι αυτό του ιατρικού προσωπικού, όπου έχουν μετακινηθεί τρεις ιατροί από τις ΤΟΜΥ.


Για τους ιδιώτες ιατρούς

Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, το πλήρες ξεκαθάρισμα των όρων και των προϋποθέσεων που θα ισχύουν για την ενδεχόμενη ένταξη ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο, απομένει για να γίνει το σημαντικό αυτό βήμα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Σταυρούλα Τσιάρα.


Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στη συνέχεια με τον υπουργό Υγείας, όπου συζητήθηκε το θέμα με την κα. Τσιάρα να τονίζει, ότι προφανώς είναι ευπρόσδεκτοι οι ιδιώτες που θα θελήσουν να συνδράμουν, όμως θα πρέπει να διευκρινιστούν τα κριτήρια και το καθεστώς των συμβάσεων που θα υπογράψουν.


«Το υπουργείο μιλά πλέον για συλλογικές συμβάσεις βραχείας διάρκειας και όχι για εθελοντική προσφορά όπως στο πρώτο κύμα. Θα περιμένουμε την οριστικοποίηση του σχεδίου και των κριτηρίων, ώστε να ενημερωθούν οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να ενταχθούν και να πάμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε η κα. Τσιάρα.


Πηγή: anex.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αισθητή η μείωση των ασθενών στις Μονάδες Λοιμωδών στο Πανεσπιστημιακό νοσοκομείο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1071174857746147067
Σχόλια
item