Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία διόρισε νέο υπουργό Άμυνας

Ο πρόεδρος της Αρμενίας διόρισε σήμερα έναν νέο υπουργό Άμυνας έπειτα από τις εκτεταμένες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επισφράγισε τα εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων.

Σύμφωνα με διατάγματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν απομάκρυνε τον Νταβίτ Τονοϊάν από υπουργό Άμυνας, αξίωμα το οποίο κατείχε από τον Μάιο του 2018, και διόρισε στη θέση του τον Βαγκάρσακ Χαρουτιουνιάν, ο οποίος ήταν στον θώκο από το 1999 έως το 2000.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέρμα στις πιο σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν ο οποίος όμως κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Βάσει της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, οι Αρμένιοι ηγέτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ παραδίδουν τμήματα του εδάφους που τελούσαν υπό τον έλεγχό τους για δεκαετίες αλλά συνέχιζαν να αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως τμήματα του Αζερμπαϊτζάν.

Στη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης, οι αζερικές δυνάμεις ανέκτησαν μεγάλα τμήματα του εδάφους που είχαν απολέσει στον πόλεμο των ετών του 1990.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του εισήλθαν στον τομέα Αγκντάμ, μια περιοχή έξω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο οι αρμενικές δυνάμεις έπρεπε να παραδώσουν βάσει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Πασινιάν, ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ένα σχέδιο δράσης έξι μηνών το οποίο, όπως είπε, σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Αρμενίας.

Πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του Τονοϊάν, η αρμενική εφημερίδα Aravot μετέδωσε πως είχε υποβάλει την παραίτησή του.
epirusblog.gr
5 of 5
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία διόρισε νέο υπουργό Άμυνας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3503162883631576058
item