Άρτα: Επίσκεψη Χρ. Γκόκα στο Τελωνείο Άρτας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Τελωνείου Άρτας, και συζήτησε με τους εργαζομένους θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας τους.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Γκόκα για τις αρμοδιότητες και τα αντικείμενα της λειτουργίας του Τελωνείου, καθώς και το σημαντικό του ρόλο για την τοπική κοινωνία, τους παραγωγούς προϊόντων, τους μεταποιητές, τις εξαγωγές, αλλά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Επίσης ενημερώθηκε και για την καταγραφή του έργου του Τελωνείου, που ζητήθηκε κατ’ εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή, με σκοπό να εξεταστεί αν υπάρχει λόγος συνέχισης της λειτουργίας του.

Ο κ. Γκόκας έχοντας υπόψη του όλα τα στοιχεία από την ενημέρωσή του κατά την επίσκεψη αυτή, σε σχέση και με τη διαδικασία υποβολής στοιχείων προς αξιολόγηση που ζητήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και την ΑΑΔΕ, καθώς και την επιστολή της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων, όπως και την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας, κατέθεσε σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Γκόκας τονίζει το μεγάλο εύρος των αρμοδιοτήτων που έχει επωμιστεί το Τελωνείο της Άρτας για ολόκληρο το Νομό, με τους πολλούς ορεινούς όγκους και τα απομακρυσμένα χωριά. Μεταξύ των άλλων, το συγκεκριμένο Τελωνείο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εξαγωγών των φρούτων και των οπωροκηπευτικών των συσκευαστηρίων, αλλά και των εταιρειών που ασχολούνται με τις εξαγωγές ζώντων ζώων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επιπλέον αναφέρει ότι στο πλαίσιο των ευθυνών των υπαλλήλων είναι και η φορολογική αποθήκη αλκοολούχων, που διαθέτει, καθώς και ο έλεγχος των διήμερων αποσταγματοποιών.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το πλήθος των δραστηριοτήτων του Τελωνείου και η ιδιαίτερη μεταχείριση που θα πρέπει να έχουν αυτά τα ευπαθή προϊόντα, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη διατήρησης της λειτουργίας του στην Άρτα, όπου εξυπηρετεί πολλές επιχειρήσεις με εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων από προϊόντα του πρωτογενή τομέα, καθώς η Άρτα είναι σημαντικό παραγωγικό και εξαγωγικό κέντρο.

Τέλος καλεί τον κ. Υπουργό να αποκλείσει οποιαδήποτε σκέψη για διακοπή της λειτουργίας του Τελωνείου Άρτας και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για ενίσχυση της Υπηρεσίας με προσωπικό και για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Το κείμενο της αναφοράς του κ. Γκόκα αναφέρει τα εξής: «Κύριε υπουργέ, σας καταθέτω την επιστολή της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων με αρ. πρωτ.: 99/20-10-20, σύμφωνα με την οποία ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου Άρτας.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι το Τελωνείο Άρτας έχει μεγάλο όγκο αρμοδιοτήτων, καθώς αυτές αφορούν σε ολόκληρο το Νομό, που περιλαμβάνει και πολλούς ορεινούς όγκους και απομακρυσμένα χωριά. 

Επίσης, στα πλαίσια της λειτουργίας του, έχει μεταξύ των άλλων, τον έλεγχο για τις εξαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών των συσκευαστηρίων, τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες ζώντων ζώων και γαλακτοκομικών, τους διήμερους αποσταγματοποιούς, αλλά και τη φορολογική αποθήκη αλκοολούχων.

Οι μεγάλες αποστάσεις, οι δύσβατοι προορισμοί, το εύρος των δραστηριοτήτων, το πλήθος των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που ελέγχονται, αλλά και η φύση των ευπαθών αγροτικών προϊόντων, αλλά και των ζωντανών ζώων που επίσης μεταφέρονται, καθιστούν απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου Άρτας, με το οποίο συναλλάσσονται πολλές, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στο Νομό.

Οι επιπτώσεις σε ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του Τελωνείου Άρτας, θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την τοπική οικονομία και την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Η Άρτα αποτελεί σημαντικό παραγωγικό κέντρο, με εξαγωγές σημαντικών ποσοτήτων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η σημασία και η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου Άρτας αναφέρεται επίσης αναλυτικά και στην από 13-10-2020 Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Τ.Υ.Ε.), που επίσης σας επισυνάπτω.

Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η ενίσχυση του εν λόγω Τελωνείου με το απαιτούμενο προσωπικό και η οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο πρέπει να αποκλειστεί.

Παρακαλώ όπως μελετήσετε το συγκεκριμένο ζήτημα και προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό τη θετική του εξέλιξη, με τη συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου Άρτας».


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Επίσκεψη Χρ. Γκόκα στο Τελωνείο Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5008278446953380096
item