Γιάννενα: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας η ΩΡΛ Κλινική του ΠΓΝΙ

Αφαίρεση πέτρας του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα με τη βοήθεια ειδικού σιαλενδοσκοπίου και μηχανήματος υπερηχογραφίας υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιήθηκε στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για πρώτη φορά στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Τον Απρίλιο, εν μέσω καραντίνας, στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινικη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην περιοχή αφαίρεση καρκίνου του λάρυγγα με χρήση laser, με το ρεπορτάζ τότε να αναφέρει ότι μπαίνουν οι βάσεις για περαιτέρω αναβάθμισή της Κλινικής.

Και πάλι σε συνθήκες κρίσης, με σαφώς μεγαλύτερες δυσκολίες πλέον, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δημιουργεί δυσκολίες στο έργο όλων των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική συνεχίζει τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν όλα τα πεδία της ωτορινολαρυγγολογίας.

Απόδειξη αποτελεί η πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίηση με τοπική αναισθησία, για πρώτη φορά στη βορειοδυτική Ελλάδα, αφαίρεσης λίθου (πέτρας) του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα με τη βοήθεια ειδικού σιαλενδοσκοπίου και μηχανήματος υπερηχογραφίας υψηλής ανάλυσης.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής της ΩΡΛ πανεπιστημιακής κλινικής Ιωαννίνων Γεώργιος Ψυχογιός, «η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει την ολική αφαίρεση της πέτρας με διατήρηση της λειτουργίας του σιελογόνου αδένα, ενώ απαλλάσσει τον ασθενή από ενοχλητικά συμπτώματα όπως το οίδημα (πρήξιμο) και πόνο του αδένα κατά τη διάρκεια του φαγητού. 

Αντιθέτως, η κλασική θεραπεία απαιτεί χειρουργείο με ολική αναισθησία και αφαίρεση του αδένα, οπότε χάνεται και η σημαντική λειτουργία παραγωγής σάλιου».

Η επέμβαση έγινε με τα σιαλενδοσκοπία της εταιρίας Storz, τα οποία, όπως εξηγεί, είναι λεπτά, ημιάκαμπτα ενδοσκόπια με διάμετρο μόλις 1,1 χιλιοστού και κανάλι εργασίας μισού χιλιοστού, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. 

«Η σύγχρονη υπερηχογραφία, με κεφαλές υψηλής ανάλυσης, επιτρέπει τη διάγνωση της πέτρας και την ακριβή θέση της στον αδένα, διευκολύνοντας τον σωστό προγραμματισμό του χειρουργείου. 

Επίσης επιτρέπει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, τον έλεγχο της σωστής αφαίρεσης, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενή», συμπληρώνει ο κ. Ψυχογιός, ευχαριστώντας τις εταιρίες Storz και Siemens για τον επαγγελματισμό τους και την εποικοδομητική συνεργασία.

Πηγή: agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας η ΩΡΛ Κλινική του ΠΓΝΙ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8323970679959537258
item