Άρτα: Μετά από «σαράντα κύματα», ανοίγει πια ο δρόμος για την εξαγορά του Αρχοντικού Παπακώστα Άρτα: Μετά από «σαράντα κύματα», ανοίγει πια ο δρόμος για την εξαγορά του Αρχοντικού Παπακώστα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Μετά από «σαράντα κύματα», ανοίγει πια ο δρόμος για την εξαγορά του Αρχοντικού Παπακώστα

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων λόγω του COVID-19. Φως στο τέλος του τούνελ φαίνεται επιτέλους για την εξαγορά του Αρχοντικού Παπακώστα από το Δήμο Αρταίων. 

Από «σαράντα κύματα» έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια οι προσπάθειες για εξαγορά του Αρχοντικού Παπακώστα από το Δήμο Αρταίων, μα όλες απέβησαν άκαρπες. 

Ο πρώην Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “ο Δήμος ήταν στο παρά ένα για να το εξαγοράσει, μα δεν τα κατάφερε τελικά. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να αγοραστεί το κτίριο από το Δήμο Αρταίων, γιατί η παλιά Άρτα κινδυνεύει από την αντιπαροχή να εξαφανιστεί, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν όλα τα κτίρια του παρελθόντος της”. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το ΔΣ Αρταίων αποφάσισε ομόφωνα να κινήσει εκ νέου τις ενέργειες για την εξαγορά του συγκεκριμένου κτιρίου, με στόχο φυσικά την αξιοποίησή του και την παράδοσή του στην τοπική κοινωνία της Άρτας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, Κώστας Τράμπας, ενημέρωσε “Είμαστε σε μια πολύ καλή φάση τη στιγμή αυτή, όπου είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία είτε με απευθείας εξαγορά, θα προσπαθήσουμε να αγοράσουμε το Αρχοντικό Παπακώστα, ώστε να αναπαλαιωθεί. 

Αρχικά ήταν να μπει στο “Πράσινο Ταμείο”, όμως όπως είναι γνωστό, για κάποιο μικρό ποσό διαφορά δεν μπορέσαμε να το αγοράσουμε στο παρελθόν, όμως ο ιδιοκτήτης πια δεν μπορεί άλλο να το διατηρήσει. 

Όσον αφορά την τιμή που ζητείται τώρα από τον ιδιοκτήτη, αυτή είναι πολύ πιο κάτω, πολύ χαμηλότερη από την τιμή που είχαμε με το “Πράσινο Ταμείο” το 2014-15-16. Θα μπει φυσικά ορκωτός εκτιμητής, όμως η τιμή σίγουρα είναι πιο κάτω απ’ ό,τι στο παρελθόν!” 

Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε ότι θα βγει κάποια πρόσκληση από το “Πράσινο Ταμείο” και από εκεί θα προσπαθήσει ο Δήμος να εξασφαλίσει κάποια χρηματοδότηση βάσει του ορκωτού εκτιμητή, ενώ αν δεν πετύχει αυτό, τότε ο Δήμος θα προσπαθήσει με δικά του χρήματα, με δόσεις, να το πάρει το ακίνητο αυτό. 

Μάλιστα ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε ότι το τελευταίο διάστημα, μετά τον τραγικό θάνατο των δύο εφήβων στη Σάμο, υπάρχει μια κινητοποίηση της πολιτείας για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, ώστε να μπορεί ο κάθε Δήμος να τα επισκευάσει εάν αδυνατεί ο ιδιοκτήτης τους και να τα εκμεταλλευτεί για ένα διάστημα προς απόσβεση του χρέους. 

Ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε ότι ήδη έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για αρκετά τέτοια κτίρια στο Δήμο μας κι ότι στόχος είναι πρώτον η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και δεύτερον η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κτιρίων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Όσον αφορά το Στρατηγικό Σχεδιασμό που επίσης συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Πανέτας, ενημέρωσε ότι “με απόφαση Δημάρχου έχει οριστεί από τον περασμένο Μάιο μια ομάδα εργασίας από όλες τις Υπηρεσίες και έχουν γίνει διαβουλεύσεις και έχουν σταλεί έγγραφα προς τα Τοπικά Συμβούλια για να στείλουν τις προτάσεις τους, ώστε να σχεδιαστεί και να συνταχθεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός. 

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός που φέρνουμε ως Δημοτική Αρχή θα περάσει σε διαβούλευση για δύο περίπου εβδομάδες, όπου με την Επιτροπή Διαβούλευσης αλλά και με φορείς, και με νέες προτάσεις από την Αντιπολίτευση αλλά και απλούς δημότες (αφού θα αναρτηθεί και στο site του Δήμου Αρταίων), θα γίνει μετά η ολοκλήρωσή του όπου θα εξειδικευτούν έργα και δράσεις και θα καταρτιστεί ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός”.

Ο Δήμαρχος Αρταίων ανέφερε τα εξής για το συγκεκριμένο θέμα “Για μένα δεν είναι μια τυπική διαδικασία ο Στρατηγικός Προγραμματισμός, αλλά το πιο ουσιώδες κατ’εμέ αντικείμενο να ασχοληθούμε, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να προσθέσουμε δράσεις, δυνάμεις, προτάσεις για το πώς οραματιζόμαστε την Άρτα μας, γι’ αυτό καλούμε την Αντιπολίτευση, τους φορείς αλλά και τον τελευταίο ακόμη δημότη να κάνει τις δικές του προτάσεις. 

Εμείς ως Δημοτική Αρχή βάλαμε τους βασικούς άξονες, μπορεί να προσθέσουμε και νέους μετά τις προτάσεις των πολιτών, και μετά θα εντάξουμε στους βασικούς αυτούς άξονες έργα και δράσεις, και όλα αυτά θα έρθουν ξανά για επικαιροποίηση από το ΔΣ Αρταίων.

Στόχος μας είναι να καταρτίσουμε έναν Στρατηγικό Σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία, που θα απαντάει και στις ανάγκες του τώρα αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος βάσει και των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν. 

Θέλουμε προτάσεις εφικτές και αναπτυξιακές, ενώ κάθε χρόνο θα γίνεται μια επικαιροποίηση για να βλέπουμε πού είμαστε και τί κάνουμε, μιας που νέες προσκλήσεις μέσω του ΕΣΠΑ μπορεί να ανοίγονται κάθε φορά μπροστά μας για να αδράξουμε ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων. Τώρα ξεκινάει η πρώτη φάση και παρακαλώ όλους σας να καθίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα κοινό αποτέλεσμα!”.

Στην αντίπερα όχθη, η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, δεν ψήφισε το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής “Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για μας έχει βαρύνουσα αξία, αφού αναλύει το όραμα και την στρατηγική σε επιμέρους στόχους κι έτσι ορίζεται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός. 

Άρα λοιπόν, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός ενός Δήμου αφορά τη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων, τους μακροπρόθεσμους στόχους που βάζει η Διοίκηση και το σύστημα, το σχέδιο που θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και βέβαια ταυτίζεται με την πολιτική της Διοίκησης, ενώ απαντά σε ερωτήματα τί κάναμε μέχρι τώρα, πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε μέχρι εκεί… Κατά την προσωπική μου γνώμη, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι θέμα της Διοίκησης του Δήμου και παρόλο που ο κ. Τσιρογιάννης στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ Αρταίων υποσχέθηκε ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε έργα ανάπτυξης, που αφορούν το Δήμο μας και την πόλη της Άρτας, στα αλήθεια αυτό δεν αφορά τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, γιατί το πώς θα διοικηθεί ένας δήμος, το πού θέλει να πάει και ποιες προτεραιότητες θα βάλει στη διοίκησή του εξαρτάται κυρίως από τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής για να διοικήσει ένα δήμο, αν θα θέσει για παράδειγμα σε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική του Δήμου, τον τουρισμό ή τα αναπτυξιακά έργα. 

Εμείς αισθανόμαστε ότι το θέμα αυτό είναι καθαρά διαδικαστικό, χωρίς καμία ουσία στα αλήθεια, για μας για παράδειγμα η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα. Προτάσεις δεν βλέπουμε σε όσα μας φέρατε σήμερα, αλλά μια μόνο ανάλυση από μια εταιρία που βάζει κινδύνους και ρίσκα που εμείς ίσως δεν θα θεωρούσαμε επικίνδυνα. 

Το να κάνουμε τις προτάσεις μας με συμβουλευτική μορφή φυσικά και θα το κάνουμε σε κάποια επόμενη ξεχωριστή συνεδρίαση, όμως ο Στρατηγικός Σχεδιασμός αφορά τη Διοίκηση του Δήμου και φυσικά ως παράταξη δεν θα το ψηφίσουμε, μιας που οι προτεραιότητές μας διαφέρουν ριζικά!”.

Αντιθέτως, θετική ψήφο έδωσε ο Επικεφαλής της παράταξης “Γέφυρα στο Μέλλον”, Γιάννης Παπαλέξης, επισημαίνοντας ότι “Όταν μιλάμε για Στρατηγικό Σχεδιασμό, δεν μιλάμε για την άποψη μιας εταιρίας που ανέλαβε να κάνει μια καταγραφή. 

Εδώ θα καταγραφεί πλήθος δράσεων, έργων και προτάσεων και μετά θα έρθει η Δημοτική Αρχή να επιλέξει κάποια από αυτά και εκεί θα αποδειχτεί και προς το ποια κατεύθυνση κινείται για την ανάπτυξη της πόλης μας, ποιες είναι οι προτεραιότητές της και το προς τα πού βαδίζει. 

Εγώ σε αυτήν τη φάση το ψηφίζω, γιατί αυτό που μας ήρθε δεν είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, αλλά μια καταγραφή της κατάστασης όπως είναι από μια εταιρία, όταν έρθει η ώρα να διαφωνήσουμε και να ασκήσουμε κριτική για το ποια έργα και δράσεις θεωρεί προτεραιότητα η παρούσα Δημοτική Αρχή θα το κάνουμε, να είστε σίγουροι…”.

Πηγή: maxitisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Μετά από «σαράντα κύματα», ανοίγει πια ο δρόμος για την εξαγορά του Αρχοντικού Παπακώστα
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 1682271332660083929
Σχόλια
item