Ήπειρος: Βαρύτητα στον έλεγχο των μετακινήσεων στην πόλη Ήπειρος: Βαρύτητα στον έλεγχο των μετακινήσεων στην πόλη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Βαρύτητα στον έλεγχο των μετακινήσεων στην πόλη

Τις 155 παραβάσεις σε σύνολο 9.700 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής του lockdown, έφτασαν αυτές που βεβαίωσαν οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την Ήπειρο, με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, που δε συνοδεύονταν από αντίστοιχες βεβαιώσεις ή από το μήνυμα στο 13033. 

Η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων τόσο εντός του αστικού ιστού, όσο και στα περίχωρα, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχει λάβει η Πολιτεία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας δίνεται στον έλεγχο των πολιτών που ασκούν το δικαίωμά τους για τη σωματική τους άσκηση, με την πρώτη αυτή περίοδο ωστόσο να χαρακτηρίζεται από τις ίδιες διαπιστώσεις με αυτές του πρώτου κύματος, τουλάχιστον στην πόλη των Ιωαννίνων. 

Ότι η παραλίμνια ζώνη της πόλης προσελκύει πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών για τη σωματική τους άσκηση ή τη βόλτα τους, όχι όμως μόνο από τον αστικό πολεοδομικό ιστό, αλλά από ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Όπως εξήγησε ο αστυνόμος Β’, υπεύθυνος γραφείου Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Ηλίας Μήτσιος, δεν θα πρέπει να γίνεται ούτε κατάχρηση των δικαιωμάτων, αλλά ούτε και να παρερμηνεύονται οι οδηγίες που έχουν δοθεί, ειδικά για τις μετακινήσεις για τη σωματική άσκηση.

Έκανε λόγο μάλιστα για «κερκόπορτα» που ανοίγουν κάποιοι με τη συμπεριφορά τους στον ιό, ώστε να διασπαρεί περισσότερο επικίνδυνα.

«Είχαμε πολλά τέτοια παραδείγματα την Κυριακή ειδικά στην παραλίμνια περιοχή και στην πλ. Μαβίλη, όπου συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πολιτών, που έφτασε από διάφορα σημεία της πόλης. 

Έχει διασαφηνιστεί, ότι για την περίοδο αυτή, σωματική άσκηση μπορεί να γίνεται σε κοντινή απόσταση από τις οικίες μας. 

Αυτονόητο είναι ότι αυτό ισχύει και για τους άλλους λόγους μετακίνησης, που θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται λελογισμένα. Και σε αυτό το σημείο φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την επιτυχία των περιοριστικών μέτρων, η ατομική ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Νέοι έλεγχοι

Στην παραλίμνια περιοχή βρέθηκαν και χθες σε διάφορες στιγμές της ημέρας πεζοί και εποχούμενοι αστυνομικοί ασκώντας ελέγχους τόσο στους πεζούς, όσο και στους οδηγούς και επιβάτες των οχημάτων. 

Ο κ. Μήτσιος τόνισε, ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει αναλάβει έναν συγκεκριμένο ρόλο από την Πολιτεία χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι υπάρχει διάθεση αντιδικίας με τους πολίτες.

«Από την πρώτη στιγμή ήμασταν ξεκάθαροι. Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιδικίας με τους συμπολίτες μας. Άλλωστε, αποστολή της Αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη από την εγκληματικότητα. 

Αυτή τη φορά η Πολιτεία, όμως, μας ανέθεσε να διαφυλάξουμε και τη δημόσια υγεία, ένα αγαθό υπέρτατο και κοινό για όλους μας.

Αναγνωρίζουμε, ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από όλα αυτά τα μέτρα, αλλά πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή. 

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται ραγδαία. Επομένως, δε μπορούμε και δε γίνεται να ανεχθούμε τους λίγους, έστω, που παραβαίνουν τις οδηγίες, όχι απλά της Πολιτείας, αλλά της ίδιας της επιστήμης, που είναι και η αρμοδιότερη όλων.

Τονίζουμε για ακόμη μία φορά: είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη αλλά και απέναντι σε κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων μας», ανέφερε ο κ. Μήτσιος.

Πηγή: http://www.ele.gr/

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Βαρύτητα στον έλεγχο των μετακινήσεων στην πόλη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7850234056099766190
Σχόλια
item