Γιάννενα: Δεν αποκλείει τη χρήση κομπόστ, αλλά ζητάει μελέτη Γιάννενα: Δεν αποκλείει τη χρήση κομπόστ, αλλά ζητάει μελέτη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δεν αποκλείει τη χρήση κομπόστ, αλλά ζητάει μελέτη

Διά της τεθλασμένης κάνει γνωστή τη θέση της για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου της Πεδινής η παράταξη «Ιωάννινα_2023», καθώς επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα την πρότασή της προς τον δήμαρχο με καθυστέρηση μίας εβδομάδας σε σχέση με την κατάθεσή της και ως συνημμένο έγγραφο σε δελτίο τύπου για την επίσκεψή της δημοτικής ομάδας στο λατομείο Πεδινής και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι.

Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη συμφωνεί με την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ανενεργών σήμερα λατομείων στα όρια του δήμου, προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι η συνολική αποκατάστασή τους απαιτεί μεγάλη δαπάνη, είναι αναγκαίο και προαπαιτούμενο να συνταχθεί μία πολυκριτηριακή μελέτη (αξιολογώντας κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά κ.λπ.) για την προτεραιοποίηση των αναγκαίων ενεργειών για την υλοποίηση έργων αποκατάστασής τους.

Ένα δεύτερο σημείο είναι πως η αποκατάσταση, μερική ή ολική, πρέπει να έχει στόχο την επαναφορά (στο µέτρο του εφικτού) του τοπίου σε µία ικανοποιητική κατάσταση, καθώς και τη μετεξέλιξή του σε χώρο κοινωφελών χρήσεων µε την ανάπτυξη πρασίνου, χώρου αθλοπαιδιών και αναψυχής καθώς και µε άλλες καινοτόµες περιβαλλοντικές λύσεις. 

Τέλος, σημειώνει ότι κρίσιμος παράγοντας είναι η έγκυρη, έγκαιρη, κατατοπιστική και πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να γίνει αντιληπτό από όλους για ποιον λόγο και με ποιον τρόπο θα γίνει η αποκατάσταση.

Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» δεν απορρίπτει τη χρήση κομπόστ από το εργοστάσιο απορριμμάτων για την αποκατάσταση, καθώς σημειώνει ότι από το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπεται η χρήση του για αποκαταστάσεις λατομείων, ωστόσο αναφέρει πως ο τρόπος αποκατάστασης κάθε λατομείου πρέπει να προκύπτει μετά από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι αποσπασματικά.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της δημοτικής ομάδας στο εργοστάσιο απορριμμάτων, τονίζεται σε δελτίο τύπου ότι υπήρξε πλήρης και κατατοπιστική ενημέρωση από τους υπεύθυνους για τη λειτουργία της μονάδας και την αποτελεσματικότητά της, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στον σχεδιασμό της. 

Η παράταξή ευχαριστεί τον διευθυντή Λειτουργίας της Μονάδας Αριστοτέλη Φραντζή και όλους τους υπευθύνους λειτουργίας του εργοστασίου για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα και για την αναλυτική ενημέρωση.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης τόσο των αστικών στερεών απορριμμάτων, όσο και των υγρών αποβλήτων της περιφέρειας Ηπείρου, αποτέλεσε κρίσιμο τομέα της θητείας μου ως αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη.

Όπως πλέον είναι γνωστό σε όλους, οι δήμοι της Ηπείρου ωφελήθηκαν από τη λειτουργία των έργων που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στην περιφέρεια Ηπείρου προ διετίας και τα οποία λειτουργούν ήδη επιτυχώς (ή πρόκειται να παραδοθούν προς λειτουργία). 

Με αυτά τα έργα οι Ηπειρώτες δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα λόγω μη νόμιμης διαχείρισης των αποβλήτων και η κυκλική οικονομία εφαρμόζεται στην πράξη, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η Τ. Καλογιάννη και προτρέπει τη δημοτική αρχή να ενημερωθεί για τη λειτουργία της μονάδας και για τα υποπροϊόντα που προκύπτουν από την εκτελούμενη επεξεργασία σε αυτήν, και στη συνέχεια να ενημερώσει τους συνδημότες μας για ποιον λόγο και με ποιον τρόπο προτείνει την απoκατάσταση του λατομείου στην Πεδινή.

Πηγή: agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δεν αποκλείει τη χρήση κομπόστ, αλλά ζητάει μελέτη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2852034158039712410
Σχόλια
item