Γιάννενα: «Λευκός Καπνός» Για Τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης

Συμφωνία αλλά με σωρεία αντιδράσεων από τους αυτοδιοικητικούς

Επήλθε συμφωνία κατά τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων, αναφορικά με την ανάθεση της λειτουργίας και της συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Έτσι, εγκρίθηκε η πρόταση που αφορά την παραχώρηση για επτά χρόνια με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα παράτασης στα δέκα χρόνια και προϋπολογισμό 37 εκατ. ευρώ.

Αυτή η απόφαση βέβαια βρίσκει αντίθετο μέρος της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκτιμάται ότι ως αποτέλεσμα θα έχει την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών σύστασης νέου Φορέα σε επίπεδο Ιωαννίνων. 

Παράλληλα, σύμφωνα με όσους αντιδρούν, η απόφαση αυτή θα επιφέρει τεράστια κόστη στους πολίτες της Ηπείρου μέσω των ανταποδοτικών τελών από την επόμενη κιόλας χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ITV, το επόμενο βήμα των μελών του ΔΣ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν της συνεδρίασης, είναι να ασκήσουν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επικαλούμενοι μία σειρά λόγων που όπως εκτιμούν, τούς δικαιώνουν εκ των προτέρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΤV, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε προσπάθεια για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, στο πλαίσιο της εναλλακτικής που κατέθεσαν οι δήμοι της ΠΕ Ιωαννίνων, για μία βραχυχρόνια σύμβαση, ώστε να αποτυπωθούν τα πραγματικά μεγέθη στη μελέτη, που δεσμεύει τους δήμους της Ηπείρου σε βάθος 10ετίας, οι οποίες προσπάθειες όμως, που μεταφέρθηκαν από τον δήμαρχο Δωδώνης και πρόεδρο της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτση, έπεσαν στο κενό.

Μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα κάποια επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου για το περιεχόμενο της απόφασης, και αν τελικά αυτή θα έχει κάποια αλλαγή ως προς το χρονικό πλαίσιο της σύμβασης, αλλά και σε κάποιους βασικούς όρους του διαγωνισμού.

Επιφυλάξεις από την ΠΕΔ Ηπείρου

Σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της μελέτης διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης της Ηπείρου εξέφρασε κατά τη συζήτηση έγκρισης των όρων δημοπράτησης και της μελέτης διαχείρισης των ΣΜΑ, στο εξ αναβολής Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Επιμένοντας στα όσα λέει τις τελευταίες ημέρες για τις διατάξεις της μελέτης που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πλήρους ανταγωνισμού ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις και άρα οφέλη για τους δημότες της Ηπείρου, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε θέμα νέας αναβολής στη συζήτηση για να υπάρξει ο χρόνος που θα επιτρέψει να αλλάξουν βασικά σημεία της μελέτης, μέσα από τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων και όλων των Δήμων στη συζήτηση για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα που θα καθορίσει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των Δήμων της Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμότητας της υπό συζήτηση σύμβασης και τελικώς σημαντικού περιορισμού του ανταγωνισμού μέσα από συγκεκριμένες προβλέψεις όπως τα ISO, τα χαρακτηριστικά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Euro6) των οχημάτων που θα εισφέρει στην εργολαβία ο ανάδοχος, οι αποσβέσεις των οχημάτων, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των υποψηφίων αναδόχων να είναι πάνω από 200% του ετήσιου προϋπολογισμού της δημοπρατούμενης υπηρεσίας κτλ. 

Προηγήθηκε κατά την πρώτη του τοποθέτηση μια ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει σύγκλιση ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση, προς όφελος των πολιτών της Ηπείρου.

Στην τοποθέτησή του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο κ. Ντακαλέτσης που απείχε από την ψηφοφορία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν αισθάνομαι ικανοποιημένος που συνέβαλα απλά στο να μειωθεί ένα ποσοστό.

 Αντίθετα αισθάνομαι πικραμένος επειδή απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειές μου για την επίτευξη σύγκλισης και είναι επίσης εδραιωμένη η πεποίθησή μου ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης. 

Τέλος, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ούτε και Βόρειοι και Νότιοι και φοβάμαι ότι οι μόνοι ηττημένοι από αυτή την απόφαση είναι οι πολίτες της Ηπείρου, επειδή θα επιβαρυνθούν με περισσότερα τέλη, στη δεδομένη κακή συγκυρία για την οικονομία μας».

Τα επιχειρήματα του δήμου Ιωαννιτών

Οι τρεις αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Αρλέτος, Βασίλης Βλέτσας και Βαγγέλης Πήχας απείχαν από τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ καταθέτοντας αίτημα για αναβολή του πρώτου θέματος που αφορούσε στον διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με κριτήριο να μην υπάρξουν άλλα οικονομικά βάρη για τους πολίτες, πρότεινε στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει σε μία βραχυχρόνια σύμβαση για την λειτουργία των ΣΜΑ η οποία θα αναδείξει και τις πραγματικές ανάγκες.

«Ο δήμος Ιωαννιτών είναι πρόθυμος για εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε σύγκλιση απόψεων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί τετελεσμένα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες του», αναφέρουν στην επιστολή τους οι τρεις αντιδήμαρχοι.

Στο περιεχόμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, από τη δημοτική αρχή, επισημαίνεται η ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης για μείζονα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, εξηγείται όμως, ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά στο ενδεχόμενο λειτουργίας ενός νέου Φορέα σε επίπεδο ΠΕ Ιωαννίνων, κάτι που γίνεται σκόπιμα, όπως αναφέρεται.

«Κύριο μέλημά μας είναι η μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και αβέβαιη εξέλιξη. Δεν αποτελεί στέρεο επιχείρημα η συμμόρφωση σε έναν σχεδιασμό που έγινε πριν από πολλά έτη κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λογική μιας μακροχρόνιας σύμβασης που δεν τεκμηριώνεται, ότι εξασφαλίζει οικονομία κλίμακας αλλά αντίθετα προτείνουμε μια βραχυχρόνια σύμβαση που θα εξασφαλίζει την ομαλή παράδοση του συνόλου των ΣΜΑ, την 6μηνη δοκιμαστική τους λειτουργία, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση προμήθειας, την επισήμανση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία και τη διαχείριση τους που θα καθορίσουν τους όρους μιας σύμβασης της λειτουργίας των ΣΜΑ.

Τέλος, δηλώνουμε έτοιμοι για μια καλόπιστη συζήτηση και σύγκλιση απόψεων αλλά αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και κινήσεις τακτικής που επιβαρύνουν τους δήμους», αναφέρεται στην επιστολή.

Η θέση του δήμου Ζίτσας

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να απέχει από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Α.Σ.Δ.Σ.Α, το μεσημέρι της Παρασκευής εξηγεί ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Νίκο Καλαντζή, την οποία κοινοποιεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, η προτεινόμενη μελέτη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, επικαλούμενος την ανάλυση των στοιχείων που αναφέροντα στην ίδια μελέτη, όπως:

«Το κόστος προσωπικού ανά Δήμο υπολογίζεται με τις ημέρες λειτουργίας των ΣΜΑ και όχι με τις ημέρες εργασίας δίνοντας πλασματικά στοιχεία που ανεβάζουν σε ορισμένους Δήμους κατά πολύ τη μισθοδοσία.

Το κόστος κίνησης οχημάτων δεν υπολογίζεται με βάση την πραγματική αποτύπωση των χιλιομέτρων.

Το κόστος παροχής υπηρεσιών που αγγίζει τις 500.000 είναι εξωφρενικό και πλασματικό αφού δεν αναλύεται επιμέρους.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν, γιατί η οικονομοτεχνική μελέτη που μας καταθέτετε φέρει την υπογραφή πολιτικού μηχανικού και τη θεωρεί τοπογράφος μηχανικός», αναφέρει ο κ. Πλιάκος στην επιστολή του.

Η στάση του Θωμά Μπέγκα

Διαφορετική είναι η θέση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου και πρώην δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, από αυτή που εξέφρασαν οι τρεις αντιδήμαρχοι.

«Με λυπεί το γεγονός της επαναλαμβανόμενης αποχής από τις συνεδριάσεις του Φορέα, ενώ συζητούνται τόσο κρίσιμα θέματα, των συναδέλφων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών.

Επέλεξαν εδώ και αρκετό καιρό να επικοινωνούν με το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω αλληλογραφίας, αναφέροντας μάλιστα στην τελευταία τους επιστολή ότι είναι υπέρμαχοι των καλόπιστων συζητήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν από τους συναδέλφους του νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για τη λειτουργία των ΣΜΑ, κι επειδή η Διοίκηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, πιστεύω ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών θα μπορούσε να συμβάλει στο διάλογο βασιζόμενη στην εξαιρετική γνώση επί του θέματος των υπηρεσιών του δήμου.

Παρόλα αυτά επέλεξε τη φυγομαχία και την ανταλλαγή επιστολών με τη Διοίκηση του Φορέα το περιεχόμενο των οποίων καμία σχέση δεν είχε με την ουσία του συζητούμενου θέματος.

Επειδή πιστεύω ότι «τα απορρίμματα δεν μπορούν να περιμένουν», συμμετείχα στη συζήτηση και υπερψήφισα την εισήγηση, αφού προηγούμενος είχα συμβάλει στην αποδοχή των βελτιώσεων επ’ αυτής που προτάθηκαν από συναδέλφους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τις επόμενες μέρες θα λάβω και ο ίδιος πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση άμβλυνσης των αντιθέσεων για το καλό του Φορέα και του τόπου. Ελπίζω ότι στην συνέχεια της λειτουργίας του οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο, αν και εφόσον πιστεύουν ότι η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων για την Ήπειρο είναι μονόδρομος και περνάει μέσα από τον Περιφερειακό Φορέα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του κ. Μπέγκα.

Πηγή: proinanea.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Λευκός Καπνός» Για Τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3048869100738581671
item