Επιστολή ευρωβουλευτών σε Μπορέλ για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

Επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ για τα Βαρώσια, την παρεμβατικότητα της Τουρκίας στα ζητήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας απέστειλαν ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες - Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι - μετά από πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Μέσω της επιστολής Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική οι επτά ευρωβουλευτές καλούν «την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η Τουρκία να υπονομεύει την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για μια «άνευ προηγουμένου παρεμβατικότητα» της Τουρκίας στα ζητήματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας τους τελευταίους μήνες, «η οποία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Τουρκία με διαφορετικά μέσα παρενέβη ανοιχτά, φτάνοντας μέχρι το σημείο να ανοίξει ένα μέρος της σφραγισμένης πόλης των Βαρωσίων. 

Αυτή η κίνηση αποτελεί σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, «έτσι ώστε η τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια και να σταματήσει άμεσα τις παρεμβάσεις της στα ζητήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Την επιστολή συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, οι συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών Κάτι Πίρι και Έβιν Ίντσιρ και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρομέο Φραντζ.


epirusblog.gr
5 of 5
Επιστολή ευρωβουλευτών σε Μπορέλ για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3891034290869985993
item