Επιχείρηση Ειρήνη: Η Άγκυρα αρνήθηκε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο και η διαδικασία σταμάτησε

Στην άρνηση της Τουρκίας προσέκρουσε ο έλεγχος της «Επιχείρησης Ειρήνη» σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ανασταλεί. 

Σε ανακοίνωσή της, η Επιχείρηση Ειρήνη διευκρινίζει τι συνέβη κατά τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο την Κυριακή το απόγευμα (22.11.2020). 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τα πυρά τουρκικών ΜΜΕ προς τον Έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης, που διεξάγεται ανοιχτά της Λιβύης, όταν γερμανική φρεγάτα εμποδίστηκε να ελέγξει ύποπτο τουρκικό πλοίο στην περιοχή.

Η «Επιχείρηση Ειρήνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου - σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους - σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη. 

Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη).

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να  ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο (σ.σ. Τουρκία). 

Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της Γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης».

«Όταν το κράτος σημαίας (σ.σ. η Τουρκία) κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του», καταλήγει η ανακοίνωση.
iriniepi1
iriniepi2
iriniepi3

epirusblog.gr
5 of 5
Επιχείρηση Ειρήνη: Η Άγκυρα αρνήθηκε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο και η διαδικασία σταμάτησε
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7877567245387798986
item