Πέντε “κόλπα” που μειώνουν το άγχος σε ένα 24ωρο…

Με λίγη προπαρασκευαστική δουλειά και αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να οργανωθείτε, θα είστε σε θέση να απολαμβάνετε τα οφέλη της απλοποίησης της ζωής σας για μεγάλο χρονικό διάστημα! Πώς μπορείτε να απλοποιήσετε τη ζωή σας;…

Εντοπίστε τις προτεραιότητές σας και ‘κόψτε’ όσα δε χρειάζονται.

Το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει δραστηριότητες και καθήκοντα που ΔΕΝ είναι απαραίτητα για την προσωπική ή την οικογενειακή σας ευεξία και ΔΕΝ σας προσφέρουν συναισθηματικές ανταμοιβές.

Να λοιπόν ποια δύο είδη δραστηριοτήτων πρέπει να κόψετε καταρχήν! Έτσι, μπορεί να πείτε «ναι» στο κομμωτήριο ή το μανικιούρ (που σας ‘τρώει’ χρόνο, αλλά σας προσφέρει άλλα πράγματα) και να πείτε ‘όχι’ σε τόσα και τόσα πράγματα που αρχικά θα θέλατε να αρνηθείτε, αλλά τελικά κατάφεραν και σας έπεισαν να πείτε ‘ναι’.

Μάθετε την τέχνη της εξισορρόπησης

Με αυτό δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να μιλάτε στο τηλέφωνο έχοντάς το μαγκωμένο στο σαγόνι και τον ώμο σας ενώ ταυτόχρονα με το ένα χέρι απαντάτε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, με το άλλο ανακατεύετε το φαγητό και με το πόδι σας κουνάτε το καρότσι του μωρού!

Έτσι, ή με αντίστοιχο τρόπο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να στρεσαριστείτε και να… παλαβώσετε! Αυτό που εννοώ είναι κάτι πιο απλό και πιο λειτουργικό: εννοώ να μάθετε να διαχειρίζεστε τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο. 

Μία ιδέα είναι να αφοσιωθείτε εντατικά σε κάτι, αλλά για περιορισμένο χρόνο, ώστε να σας μείνει ώρα και για κάτι άλλο. Αυτή η προσέγγιση βοηθάει ιδιαίτερα αν σας διακόπτουν συχνά ή έχετε πολλά και διάφορα κουραστικά πράγματα να τελειώσετε. 

Μια άλλη ιδέα είναι να κάνετε κάτι που απαιτεί φυσική δραστηριότητα (πχ καθάρισμα & τακτοποίηση συρταριών) ενώ παράλληλα σκέφτεστε κάτι άλλο που σας απασχολεί και χρειάζεται προγραμματισμό, οργάνωση ή γενικά διανοητική ενέργεια.

Μάθετε να μοιράζετε αρμοδιότητες

Ποιος λέει ότι όλα πρέπει να περνάνε από το χέρι σας; Από την άλλη αναλογιστείτε, μήπως δυσκολεύεστε να αφήσετε τον έλεγχο των πραγμάτων και θέλετε να περνάνε όλα από το χέρι σας; (πχ, ο σύζυγός μου δεν ξέρει να σφουγγαρίζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις μου, η καθαρίστρια δε σιδερώνει άψογα, κλπ). 

Αν όμως σκέφτεστε έτσι, το πιθανότερο είναι ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας και προσθέτετε στη ζωή σας στρες χωρίς λόγο. Πώς μπορείτε να το χειριστείτε; 

Διαβάστε παρακάτω!

Επενδύστε στις εναλλακτικές… χωρίς στρες

Αυτό σχετίζεται με το προηγούμενο. Δε χρειάζεται να γίνουν όλα τέλεια, ειδικά μάλιστα αν εσείς έχετε έναν πολύ αυστηρό ορισμό του τέλειου (με τον οποίο δε συμφωνούν όλοι!). 

Κάντε εκπτώσεις! Βάλτε νερό στο κρασί σας (εκεί που δεν είναι ζωτικής σημασίας), αφήστε κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά (ακόμα και αν δεν την κάνει τέλεια) και απολαύστε τον κερδισμένο σας χρόνο για να χαλαρώσετε (και όχι για να του την πείτε που δεν το έκανε ‘τέλεια’!).

Ζήστε στο εδώ και τώρα

Τι σημαίνει αυτό; Ότι καλό είναι να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από τις ανησυχίες για το παρελθόν και το μέλλον και να ζήσουμε τη στιγμή. 

Αυτό ονομάζεται «ενσυνειδητότητα» και είναι η μετάφραση του αγγλικού «mindfulness», δηλαδή της πρακτικής να ζούμε στο εδώ-και-τώρα (χωρίς να βασανιζόμαστε για το τι έγινε χτες και χωρίς να ανησυχούμε για το τι θα γίνει αύριο) και να δεχόμαστε στο έπακρο την κάθε στιγμή. 

Χιλιάδες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν «ενσυνειδητότητα» ή «mindfulness» έχουν λιγότερο στρες, καλύτερη υγεία, καλύτερες σχέσεις και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

epirusblog.gr
5 of 5
Πέντε “κόλπα” που μειώνουν το άγχος σε ένα 24ωρο…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4571589934212246491
item