Αμερικανικές εκλογές 2020: Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πάρουν και τη Γερουσία Αμερικανικές εκλογές 2020: Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πάρουν και τη Γερουσία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αμερικανικές εκλογές 2020: Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πάρουν και τη Γερουσία

Ζωντανές τις ελπίδες των Δημοκρατικών για ανάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας διατηρεί η Τζόρτζια, αφού όπως φαίνεται οι δύο έδρες της θα κριθούν σε δεύτερο γύρο τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντιού κι ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το απαραίτητο 50% , σύμφωνα με εκτίμηση του Associated Press, κι έτσι όλα θα κριθούν σε δεύτερο γύρο στις 5 Ιανουαρίου στη Τζόρτζια, όπου ο Τζο Μπάιντεν έχει περάσει από χθες μπροστά στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, με ισχνή όμως διαφορά, λόγος για τον οποίο θα γίνει επανακαταμέτρηση. 

Τα ξίφη τους την ίδια ημερομηνία θα διασταυρώσουν για τον ίδιο λόγο κι οι άλλοι δύο μονομάχοι, η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Κέλι Λέφλερ κι ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ και η έκβαση των δύο αυτών αναμετρήσεων θα κρίνει όπως φαίνεται αν οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ή αν θα περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, όπως όλα δείχνουν, η νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, οι Δημοκρατικοί θα χρειαστούν και τις δύο έδρες της Τζόρτζια για να πιάσουν 50 έδρες, όσες έχουν και οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία. 

Κι όπως προβλέπει το Αμερικανικό Σύνταγμα η ψήφος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις θα είναι αποφασιστική όποτε υπάρχει ισοψηφία 50-50. 

Η νίκη στη Γερουσία – από τη στιγμή που εκτός συνταρακτικού απροόπτου το κόμμα του διατηρεί τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων - είναι ζωτικής σημασίας για τον Τζο Μπάιντεν, αφού το έργο του θα γίνει πολύ ευκολότερο και θα μπορεί να προωθήσει την ατζέντα του και να περνά νόμους χωρίς αντίσταση από το Κογκρέσο.


epirusblog.gr
5 of 5
Αμερικανικές εκλογές 2020: Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να πάρουν και τη Γερουσία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8966660693476234468
Σχόλια
item