10 προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν έντονο στρες

«Πράγματι, τα συμπτώματα του στρες μπορούν να επηρεάσουν το σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, ακόμα και τη συμπεριφορά σας. Η ικανότητα αναγνώρισής τους σας δίνει το προβάδισμα, ώστε να μπορείτε να τα διαχειριστείτε.

Το στρες που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να συνεισφέρει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, παχυσαρκία και διαβήτη» – Mayo Clinic

Η απόκριση του άγχους συνιστά μια φυσιολογική σωματική και ψυχολογική αντίδραση στα γεγονότα της ζωής. Σε μικρές δόσεις, μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο, αφού μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια και την απαραίτητη δράση μας. 

Ωστόσο, αν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας υπερβαίνουν την ικανότητα κάποιου να τις φέρει εις πέρας, η σωματική και ψυχική μας υγεία μπορεί να υποφέρουν.

Ο εγκέφαλός μας διαθέτει ένα «σύστημα συναγερμού» που μας προστατεύει από κάθε αντιλαμβανόμενη απειλή. Αν το σύστημα αυτό εντοπίσει μια απειλή, το σώμα μας στιγμιαία απελευθερώνει ορμόνες για να την αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η λεγόμενη απόκριση μάχης-φυγής. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μόλις η απειλή εξουδετερωθεί, ο εγκέφαλος επιστρέφει και πάλι στην ήρεμη, κανονική του κατάσταση. Όμως, για κάποιους ανθρώπους- λόγω της συνεχούς έκθεσής τους σε (παρελθοντικό ή παροντικό) στρες- η μετάβαση αυτή αποδεικνύεται πολύ δύσκολη.

Αυτή η μόνιμη κατάσταση λοιπόν συναγερμού δημιουργεί τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνιες παθήσεις. 

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια του έντονου στρες. Ποια είναι τα πιο συχνά;

10 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε στρεσαριστεί

1. Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

Το συχνό στρες προκαλεί ένταση, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πονοκέφαλο, ένα είδος πονοκεφάλου που είναι αρκετά συχνό. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν:

– τον αμβλύ και επίμονο πόνο που γίνεται αισθητός και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ή στο λαιμό (σαν συμπτώματα ημικρανίας)

– μια αίσθηση συνεχούς πίεσης γύρω από την περιοχή του κεφαλιού

– ευαισθησία στο κρανίο, τον λαιμό ή στους ώμους.

2. Πόνος στο στήθος

Ο πόνος γύρω από την περιοχή του στήθους μπορεί να επιδεινωθεί ή ακόμα και να προκληθεί εξαρχής από το στρες και το άγχος. Συνήθως, αυτός ο πόνος είναι έντονος και επίμονος και όπως οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, συνιστούν το αποτέλεσμα έντασης και σφιξίματος των μυών του σώματος σας.

3. Απώλεια μαλλιών

Η τριχόπτωση και το στρες αποτελούν ένα πραγματικά πολυσυζητημένο θέμα. Η επιστήμη, μέσω των ερευνών της, έχει αποδείξει ότι το στρες όντως μπορεί να συνεισφέρει σε καταστάσεις που οδηγούν σε τριχόπτωση. Η διάχυτη αλωπεκία είναι η μείωση της πυκνότητας των τριχών στο κεφάλι και αποτελεί τον πιο συχνό τύπο απώλειας μαλλιών που οφείλεται στο στρες. Φυσιολογικά, αυτή η τριχόπτωση είναι προσωρινή. Ωστόσο, το χρόνιο στρες μπορεί να επαναλάβει ξανά και ξανά αυτή τη διαδικασία.

4. Μείωση της λίμπιντο

Για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή απαιτούνται ορμονική σταθερότητα και μια υγιή κατάσταση του νου. Το υπερβολικό στρες αποσταθεροποιεί τις ορμόνες σας και επηρεάζει τη διάθεσή σας, μειώνοντας άμεσα και τη σεξουαλική σας όρεξη.

5. Προβλήματα συγκέντρωσης

Όπως προαναφέρθηκε, το στρες πυροδοτεί την απόκριση μάχης-φυγής και πλημυρίζει το σώμα σας με ορμόνες του στρες (όπως η κορτιζόλη). Εκτός από το να ρουφάει τα αποθέματα της εγκεφαλικής μας ενέργειας, η υπερδραστήρια αμυγδαλή παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του μετωπιαίου λοβού, τη δομή εκείνη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.

6. Προβλήματα στη μνήμη

Η απόκριση του στρες διαταράσσει επίσης την ομαλή λειτουργία του κροταφικού λοβού, που είναι υπεύθυνος για τη μνήμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χρόνιο στρες εξασθενεί την μακρόχρονη μνήμη, δυσκολεύοντας την προσωρινή αποθήκευση και ανάκληση των πληροφοριών.

7. Στομαχικές ενοχλήσεις

Οι στομαχικές κράμπες, ο στομαχικός πόνος και οι εντερικές ενοχλήσεις αποτελούν επίσης τα πιο συχνά εμφανιζόμενα σημάδια που μαρτυρούν άγχος. Το στρες επηρεάζει αξιοσημείωτα, θα λέγαμε, την κοιλιακή μας περιοχή, όπου η ένταση και η κόπωση συσσωρεύονται στους μύες εκεί με έναν τρόπο που προκαλεί πόνο.

8. Αυξομειώσεις του βάρους

Αν και το στρες συνδέεται με αυξομειώσεις στο βάρος, το χρόνιο στρες έχει ως αποτέλεσμα τελικά την αύξηση του βάρους. Και αυτό γιατί η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, συνδέεται στενά με τη ρύθμιση του βάρους μας. Σύμφωνα με το WebMD, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης «προκαλούν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, με το ζάχαρό μας να πέφτει απότομα και εμείς να ζητάμε λιπαρές τροφές με πολλή ζάχαρη».

9. Ταχυκαρδίες

Οι περισσότερες ταχυκαρδίες που δημιουργούνται περισσότερο από τον απότομο φόβο είναι αβλαβείς. Το στρες που συνοδεύεται από υπερβολική χρήση αλκοόλ, καφεΐνης και νικοτίνης έχουν αναγνωριστεί ως βασικοί ένοχοι της έντονης ταχυκαρδίας, που μπορείτε να τη νιώσετε στο στήθος, στο λαιμό ή στον αυχένα.

10. Πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις

Οι πόνοι, η ένταση, το σφίξιμο και η δυσκαμψία είναι πολύ γνωστά συμπτώματα της υπερδιέγερσης που σχετίζεται με το στρες. Αν το σώμα σας παραμένει σε μια συνεχή κατάσταση συναγερμού, θα εμφανιστούν σίγουρα κάποια στιγμή πόνοι στις αρθρώσεις ή στους μύες σας.

Τεχνικές διαχείρισης του στρες

Εκτός της ιατρικής παρέμβασης, υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι μείωσης του στρες. Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις τεχνικές διαχείρισης:

– Ήπια άσκηση, περπάτημα, αργό jogging ή yoga.

– Διαλογισμός ή ασκήσεις αναπνοών.

– Στήριξη από φίλους και οικογένεια. Η συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεστε.

– Η συνήθειας μιας διασκεδαστικής, ξεκούραστης δραστηριότητας. Διάβασμα, μουσική ή κάποιο παιχνίδι.

– Επαρκής ύπνος.

enallaktiki drasi

epirusblog.gr
5 of 5
10 προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν έντονο στρες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7297788717415922991
item