ΤΑΙΠΕΔ: Οι 10 διαγωνισμοί που μπορούν να φέρουν έσοδα κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2021

Τη νέα αρχιτεκτονική στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας περιγράφει ο εκτελεστικός πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος ο οποίος αναφέρει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει δέκα διαγωνισμούς σε εξέλιξη, με κυρίαρχους αυτούς στο χώρο της ενέργειας (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας) και των υποδομών (Οργανισμοί Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Εγνατία Οδός).

Επιπρόσθετα, εμβληματικά ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, όπως οι Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Ιππασίας και ιαματικές πηγές, μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για σημαντικές επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού, της ευεξίας και του αθλητισμού.

Ο σχεδιασμός αυτός του ΤΑΙΠΕΔ και υπό την προϋπόθεση της επιστροφής στην κανονικότητα, μπορεί να διαμορφώσει τα έσοδα για το 2021 κοντά στα 2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο εκτελεστικός πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», προσθέτοντας ότι μελλοντικά έργα, όπως λοιπά περιφερειακά λιμάνια, ΔΑΑ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. μπορούν να ανεβάσουν τον προϋπολογισμό του Ταμείου περίπου στα 4 δισ. ευρώ για την τετραετία 2021-2024. 

Στην παραπάνω εκτίμηση δεν έχει συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα που ο νέος διευρυμένος ρόλος του Ταμείου δύναται να παράξει, επισημαίνει ο κ. Ξενόφος.

Όπως αναφέρει, η φετινή χρονιά, η οποία πλησιάζει στο τέλος της, αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται από το εύρος και την ένταση των προκλήσεων, τόσο σε υγειονομικό και κατ’ επέκταση οικονομικό επίπεδο όσο και σε γεωπολιτικό. 

Η προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία συνδέεται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές και την δυνατότητα προσέλκυσης φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο.

Στο άρθρο του ο κ. Ξενόφος χαρακτηρίζει σημαντική την προσπάθεια της κυβέρνησης για αξιοποίηση με τον βέλτιστο και αποδοτικότερο τρόπο των περίπου 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας όμως ότι οφείλει να είναι πανεθνική.

«Η επιτυχία της θα αποτελέσει τον καταλύτη για την οικονομική και διοικητική μετάλλαξη της δομής της χώρας και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου», και σε αυτή την προσπάθεια θα συμμετέχει και το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τον νέο διευρυμένο ρόλο του, ο οποίος θα είναι επικουρικός/συμβουλευτικός για στρατηγικά έργα και του Recovery and Resilient Facility.

Ο κ. Ξενόφος περιέγραψε μια νέα αρχιτεκτονική για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στα πρότυπα των διεθνών Sovereign Wealth Fund.

 Η συσσωρευμένη εμπειρία μέσω των θεσμικών ταμείων, όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, η ΕΕΣΥΠ είναι δεδομένη και σημαντική (ανακεφαλαιοποίηση συστημικών τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις, ακίνητη περιουσία, εκσυγχρονισμός ΔΕΚΟ) και θα πρέπει να αξιοποιηθεί οριζόντια, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ουσιαστικές οικονομίες κλίμακος στην προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης και ανάπτυξης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

Ένα νέο και συνεκτικό μοντέλο διαχείρισης που θα αφουγκράζεται τις προκλήσεις των νέων τεχνολογικών εφαρμογών, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης ανάπτυξης και της αειφορίας και θα μπορεί να αποτυπώσει την αξία της δημόσιας περιουσίας στο σύνολο της και να κάνει χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.


epirusblog.gr
5 of 5
ΤΑΙΠΕΔ: Οι 10 διαγωνισμοί που μπορούν να φέρουν έσοδα κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2021
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5993838116927726108
item