National Interest: ''Προ των πυλών τα F-35 για την Ελλάδα''

Αποκαλυπτικό άρθρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι αεροσκάφη F-35 πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό National Interest.

Οι ίδιες πηγές, αφού αναφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα, τονίζουν ότι ο επόμενος αμυντικός εταίρος των ΗΠΑ που θα παραλάβει το πολεμικό αεροσκάφος  F-35 Lightning II Joint Strike Fighter θα μπορούσε να είναι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η Τουρκία “εκδιώχθηκε” ως γνωστόν από το πρόγραμμα F-35, αφού παρέλαβε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 Triumf, το οποίο οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι δεν είναι συμβατό με άλλα συστήματα της συμμαχίας. 

Μετά την δοκιμή των ρωσικών πυραύλων δρομολογούνται όπως όλα δείχνουν ραγδαίες εξελίξεις για πολλά θέματα. 

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι η Τουρκία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο κυρώσεων αφού δοκίμασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400.

Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα θα εφοδιαστεί τελικά με είκοσι από τα προηγμένα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, με τα πρώτα έξι να φτάνουν το 2022.

"Αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ πραγματικός επειδή ... συνεχίζουν να ακολουθούν το S-400", δήλωσε ο R. Clarke Cooper, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις όπλων, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε: "Και, φυσικά, με τη δοκιμή του, οι κυρώσεις είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι".

Αυτή η πρώτη παρτίδα F-35 θα παραδοθεί πιθανόν ταυτόχρονα με τα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αυτό το σενάριο προέκυψε λόγω της ενεργοποίησης των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf από την Άγκυρα πριν μερικές ημέρες.

Αναφέρθηκε ότι εκτός από την πώληση και την ενδεχόμενη παράδοση των F-35 στην Ελλάδα, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μεταφέρει τις δυνάμεις του από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία σε αεροπορική βάση στην Κρήτη.

Γερμανοί βουλευτές πρότειναν την απόσυρση στρατευμάτων και όπλων από τη βάση αυτή από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο γερμανικός στρατός εγκατέλειψε την Τουρκία και μετακίνησε τις δυνάμεις του σε  αεροπορική βάση κοντά στο Azraq στην Ιορδανία.

Το Κογκρέσο έχει ξεκινήσει ειδική μελέτη για την δυνατότητα απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων και των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την τουρκική βάση, ενώ οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η παράδοση αεροσκαφών F-35 στην ελληνική ΠΑ με παράλληλη μετακίνηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κρήτη είναι πιο κοντά από ποτέ, πρωτίστως διότι η Τουρκία είναι μια αναξιόπιστη χώρα, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία αποχωρισμού από την Δύση.

Αυτό είναι λάθος κυρίως για δύο λόγους: Πολλοί πιστεύουν ότι αν “φύγει” από το προσκήνιο ο Ερντογάν, η Τουρκία θα μεταβληθεί ξανά στον πιστό και “υπάκουο” σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Α. Το καθεστώς του ΑΚΡ ελέγχει πλήρως την χώρα έχοντας έτοιμους νέους “Ερντογάν” για να κυβερνήσουν, δεδομένου του ισλαμικού χαρακτήρα των περισσότερων Τούρκων πολιτών.

Β. Η Τουρκία έχει ήδη χαράξει πορεία προς την Κίνα επιδιώκοντας οικονομική, στρατιωτική και πολιτική συμμαχία με το Πεκίνο, που θέλει να απλώσει τα “πλοκάμια του” στην Μεσόγειο, λόγω του σχεδίου “δρόμος του Μεταξιού”.

Η σύγκρουση Τουρκίας και Δύσης θα είναι άμεση και σφοδρή λόγω επίσης του ζητήματος της Κύπρου (το ΝΑΤΟ θέλει να την κάνει βάση του και ενιαίο κράτος) αλλά και λόγω Κουρδιστάν.


epirusblog.gr
5 of 5
National Interest: ''Προ των πυλών τα F-35 για την Ελλάδα''
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 650208850091209323
item