Νοn Dom: Οι πρώτοι 30 εκατομμυριούχοι που επενδύουν στην Ελλάδα

Mπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να αποτρέπει πολλούς από το να ταξιδεύουν αυτό όμως δεν φαίνεται να σταμάτησε πλούσιους του εξωτερικού από το να μεταναστεύσουν φορολογικά στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν ήδη υποβληθεί και εγκριθεί περισσότερες από 30 αιτήσεις εκατομμυριούχων για το πρώτο πρόγραμμα «Non Dom» που αφορά προ στην προνομιακή φορολογική μεταχείριση για όσους επιθυμούν να ζήσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς έχουν ήδη προχωρήσει και στην αγορά πολυτελών ακινήτων στη χώρα μας κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να αξιοποιήσουν την φορολογική μεταχείριση που προβλέπει το 1o «Non Dom».

Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κίνα. Ορισμένοι ζήτησαν επέκταση και για την οικογένειά τους. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, οι «Non Dom» δεσμεύονται να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη εξασφαλισθεί επενδύσεις τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και φορολογικά έσοδα 2 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο, αφού προβλέπεται φόρος 100.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε «Non Dom» συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του.

Όμως και το 2o πρόγραμμα non dom, που αφορά στους συνταξιούχους του εξωτερικού που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, φαίνεται να πηγαίνει καλά. 

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 10 αιτήσεις από συνταξιούχους του εξωτερικού ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κάποιοι, άλλοι που έχουν μεταφέρει την φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα το 2019, κινούν τώρα τις διαδικασίες για να ενταχθούν στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. 

Ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εκδηλωθεί από συνταξιούχους που κατοικούν σε βόρειες χώρες όπως η Σκανδιναβία η Σουηδία η Δανία και η Γερμανία . Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και συνταξιούχοι ομογενείς από την Αμερική και την Αυστραλία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει το 3ο πρόγραμμα «non dom» που θα αφορά στον θεσμό των οικογενειακών γραφείων (family offices)

Πρόκειται για εταιρείες που διαχειρίζονται υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων αν όχι δισεκατομμυρίων παρέχοντας σύνθετες υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενος για θέματα, Logistics, λογιστικά, υποθέσεις ίδρυσης επιχειρήσεων μεταβιβάσεις ακινήτων στοχευμένες τοποθετήσεις κεφαλαίων, μέχρι και το που μπορούν να διατεθούν χρήματα για φιλανθρωπικούς κι άλλους σκοπούς

Τα ίδια γραφεία ασχολούνται με τη μεταφορά της οικογένειας από τη μία χώρα στην άλλη, την αγορά του κατάλληλου ακινήτου και την διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών υποθέσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η μετεγκατάσταση των ατόμων αλλά κυρίως των περιουσιακών του στοιχείων.

Η ελληνική νομοθεσία δεν έχει προβλέψει κάποιο πλαίσιο για τα οικογενειακά γραφεία αλλά στο υπουργείο οικονομικών σκέφτονται να προχωρήσουν τόσο στην θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων γραφείων αλλά και στην παροχή κινήτρων για ένα πρόγραμμα που θα έχει πολλαπλά οφέλη και το Δημόσιο από την προσέλκυση των κεφαλαίων αυτών.

epirusblog.gr
5 of 5
Νοn Dom: Οι πρώτοι 30 εκατομμυριούχοι που επενδύουν στην Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1896081501064686938
item