Fast Track διαδικασία για τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων-φαντασμάτων Type 214 Fast Track διαδικασία για τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων-φαντασμάτων Type 214 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Fast Track διαδικασία για τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων-φαντασμάτων Type 214

Πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ για τη σύμβαση 

Σπριντ ΓΕΕΘΑ και Πολεμικό Ναυτκό για σύντομη παραλαβή

36 νέες τορπίλες και αναβάθμιση υφιστάμενων

Με την υπογραφή του ΚΥΣΕΑ να φτάνει πριν λίγες ώρες στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ξεκινά η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την προμήθεια των τορπιλών βαρέως τύπου, με την εταιρία κατασκευής τους.

Οι τορπίλες προορίζονται για τα υποβρύχια τύπου 214, κλάσης «Παπανικολής» και για το αναβαθμισμένο «Ωκεανός».

Αυτό σημαίνει ότι ο συμβατικός χρόνος έχει ήδη ξεκινήσει να κυλά στην κλεψύδρα, ο οποίος μάλιστα όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, σύμφωνα και με τις νεότερες κατευθύνσεις που έχουν δοθεί τόσο από την πολιτική ηγεσία αλλά και τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ο οποίος έχει ζητήσει από τα Επιτελεία να μην υπάρχουν κωλυσιεργίες.

  • Ήδη το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς στη Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών με σκοπό να ενισχυθεί η υποστήριξη και να υπάρξουν fast track διαδικασίες, ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αυτό το διάστημα φαινόμενα προώθησης ενός εγγράφου σ’ ένα 10ήμερο δεν μπορεί να υπάρξουν σημείωναν με νόημα στελέχη που έχουν ήδη αναλάβει δράση σε κάποιο από τα 107 συνολικά υποπρογράμματα που αφορούν την επαύξηση της αμυντικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επισημαίνεται από αρμόδια χείλη ο συμβατικός χρόνος πιθανό να αγγίξει, αλλά να μην ξεπεράσει το 3μηνο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία και πάλι από τα αρμόδια όργανα της Βουλής. Η κατεύθυνση ωστόσο είναι αν αυτός ο χρόνος μπορεί να μειωθεί κατά έναν μήνα, τουλάχιστον από την Ελληνική πλευρά, διότι πάντοτε υπάρχει και το συμβαλλόμενο μέρος που δεν βιάζεται τόσο…

  • Το ΠΝ προσπαθεί να παραλάβει πιο γρήγορα τις τορπίλες

Κι αν αυτές οι τορπίλες, με τους χρόνους παράδοσης μπορεί να χρειαστούν για την επόμενη μεγάλη Ελληνοτουρκική κρίση, στο Επιτελείο αλλά και το ΠΝ θέλουν να παραλάβουν τουλάχιστον έναν βασικό αριθμό ακόμη και έως το καλοκαίρι. Είναι δύσκολο σημειώνουν ανώτατες πηγές αλλά δεν αποκλείεται τίποτα γι’ αυτό και ήδη υπάρχουν οι διαβουλεύσεις με την εταιρία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη προχωρήσει σε μια παράλληλη οδό με την εταιρία ώστε να βρεθεί εμβόλιμα μέσα στη γραμμή παραγωγής κι όχι στη γραμμή παραγγελίας, ώστε τουλάχιστον ένας ικανός αριθμός από εκείνες που έχουμε ζητήσει, να τοποθετηθεί πολύ νωρίτερα στους τορπιλοσωλήνες των Γαλανόλευκων 214, κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι ένα δύσκολο στοίχημα αυτό κυρίως όταν ξέρουν πως από την ώρα της σύμβασης έως την υπογραφή της κι από εκεί στην παραγγελία, σημαίνει περίπου δυο χρόνια στην καλύτερη περίπτωση.

Η βολή του Ιουνίου από το υποβρύχιο 214 ΠΙΠΙΝΟΣ κατά του πλοίου ΕΒΡΟΣ που ήταν ο στόχος του κυνηγού του βυθού στα νερά της Μεσογείου. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Πάντως το πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ για τη συνέχιση των συμβατικών διαδικασιών για τις τορπίλες, έρχεται μόλις ένα 48ώρο πριν βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το πλήρωμα ενός από τα τέσσερα «αόρατα» υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, τα οποία από την 21η Ιουλίου και έως τώρα έχουν κάνει την τεράστια διαφορά στην Ελληνοτουρκική κρίση.

Άλλωστε από τον Ιούλιο έως τώρα έχει φανεί η μεγάλη αγωνία του Τουρκικού Επιτελείου για τα φαντάσματα του βυθού, όπως επίσης το μεγάλο άγχος των κυβερνητών των πλοίων της Τουρκίας καθώς μονίμως τα ανθυποβρυχιακά μέσα της γείτονος αναζητούν τους αθόρυβους κυνηγούς…

Το άγχος του Τουρκικού Επιτελείου μαρτυράτε καθημερινά με τις πτήσεις των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων S-70 και των αεροσκαφών CN-235 που αναζητούν μια λεία, την οποία όμως δεν  βλέπουν, δεν ακούν δεν ξέρουν που κρύβεται στα έγκατα του βυθού…

Την ίδια στιγμή το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, τα Aegean Hawk S-70 Sikorsky, τα Augusta Bell 212 και τα σόναρ των Ελληνικών φρεγατών, δεν έχουν αφήσει «θαλάμι για θαλάμι» που να μην έχουν ρίξει τον δικό τους «φακό» καθηλώνοντας τα Τουρκικά υποβρύχια τύπου 209.

  • 36 καινούριες και αναβάθμιση του υφιστάμενου τορπιλικού οπλοστασίου

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό ομιλούν εδώ και καιρό για νέες «μητρικές» τορπίλες, δηλαδή  προκρίνονται οι Γερμανικές, «Sea Hake mod 4» κι αυτό για να μην τίθεται και ζήτημα πιστοποίησης.

Οι ίδιες πηγές- το είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο ρεπορτάζ μας- σημειώνουν ότι ο αριθμός των νέων τορπιλών ανέρχεται στις 36 και επιπλέον ένα σημαντικό μέρος των παλαιότερων, αυτών που ήδη βρίσκονται στους τορπιλοσωλήνες των υποβρυχίων, πρόκειται ν’ αναβαθμιστούν σημαντικά.

Τα Ελληνικά υποβρύχια πάντως παραμένουν ακόμη και με τις παλαιότερες τορπίλες ιδιαίτερα  θανάσιμη απειλή για τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

epirusblog.gr
5 of 5
Fast Track διαδικασία για τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων-φαντασμάτων Type 214
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4488206890369099591
Σχόλια

Τα καλύτερα

item