Γιάννενα: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία μας! Γιάννενα: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία μας! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία μας!

 

Με εξαιρετικά «επείγον» έγγραφο της 6ης ΥΠΕ δημιουργείται στο Π.Γ.Ν.Ι. και 4η Μονάδα Λοιμωδών, ενώ μονάδα 50 κλινών covid-19 θα λειτουργήσει και στο «Χατζηκώστα».

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες στην Ήπειρο (60) εκ των οποίων 32 προέρχονται από βιομηχανία τροφίμων των Ιωαννίνων!

Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο, που χθες ξεπέρασε και τις πλέον δυσμενείς εκτιμήσεις καθώς ανακοινώθηκαν 60(!), εκ των οποίων 52 στα Γιάννενα, 5 στην Άρτα, 2 στη Θεσπρωτία και 1 στην Πρέβεζα, έχει φέρει το συναγερμό σε «κόκκινο» επίπεδο.

Κι αν μεν την περασμένη εβδομάδα απέφυγε ο νομός Ιωαννίνων το Lockdown, τίποτε δεν αποκλείεται για το επόμενο διάστημα, αφού και χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον κατέταξε στην πρώτη σειρά των «πηγών ανησυχίας» για την αύξηση των κρουσμάτων (μαζί με Σέρρες και Θεσσαλονίκη) και έθεσε ως όριο για τη λήψη νέων αποφάσεων το επόμενο 48ωρο.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι συνεχείς εισαγωγές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έθεσε σε «συναγερμό» το σύνολο των νοσοκομειακών δομών της Ηπείρου, καθώς είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν όλα να αισθάνονται ασφυκτική πίεση.

Ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας άρχισαν προεργασίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τη λειτουργία και 4ης Μονάδας Λοιμωδών, η οποία «επισημοποιήθηκε» με εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, που δίνει συγκεκριμένες εντολές για τη στελέχωσή της και ταυτόχρονα αναθέτει στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» τη δημιουργία 50 κλινών για Covid-19.

Συγκεκριμένα για τη λειτουργία της 4ης Μονάδας Λοιμωδών συνιστάται η μεταφορά της Γαστρεντερολογικής, Ενδοκρινολογικής, Ρευματολογικής και Δερματολογικής Κλινικής σε μια εκ των Παθολογικών Κλινικών, ενώ για το «φλέγον» θέμα της ιατρικής κάλυψης των ασθενών που θα εισαχθούν στην 4η Μονάδα, αναφέρει ότι «παρακολούθηση και εφημεριακή κάλυψη αναλαμβάνει το προσωπικό ιατρικό - νοσηλευτικό των κλινικών που μεταφέρονται, με την επιστημονική βοήθεια των Πνευμονολόγων και Παθολόγων».

Στο «Χατζηκώστα»
Οι αντιρρήσεις που φαίνεται να υπήρχαν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς δεν ελήφθησαν υπόψη από το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, που δεν αποδέχτηκε ούτε τη πρόταση να λειτουργήσει ως αντίστοιχος χώρος το Πολυδύναμο Κέντρο. 

Στο ίδιο έγγραφο ζητείται η λειτουργία 50 κλινών στα Παθολογικά Τμήματα του Νοσοκομείου, οι οποίες προφανέστατα προορίζονται για νοσηλεία ελαφρών περιστατικών.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης που δημιουργείται είναι η αναφορά του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στην ταυτόχρονη ενεργοποίηση των αντίστοιχων μονάδων στα δύο νοσοκομεία «για την εύρυθμη διαχείριση των περιστατικών της ευρύτερης περιοχής».

Εν αναμονή αποφάσεων
Τα χθεσινά 52 κρούσματα στο νομό Ιωαννίνων, ήταν ασφαλώς μια ψυχρολουσία για την τοπική κοινωνία, αλλά και ένας επιπλέον λόγος για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, να ξαναβάλουν με έντονο τρόπο στο «τραπέζι» σενάρια για περαιτέρω αύξηση των ελέγχων, ακόμη και για πρόσθετα μέτρα. 

Η εκτόξευση των κρουσμάτων, όπως και αυτά που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, κατά κύριο λόγο οφείλεται στα κρούσματα που εντοπίζονται στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» από τον οποίο προέρχονται τα 32 από τα 52.

Εκτός αυτών όμως παραμένει υψηλός και ο αριθμός των άλλων κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται στη μη εφαρμογή των μέτρων κατά την προηγούμενη των μέτρων περίοδο. Ωστόσο και τις τελευταίες ημέρες εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα εφησυχασμού και αδιαφορίας τήρησης των μέτρων.

Συγκεκριμένα υπήρξαν παραβάσεις του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης μετά τα μεσάνυχτα με την Αστυνομία να βεβαιώνει τρεις παραβάσεις το Σάββατο και οκτώ την Κυριακή προς Δευτέρα. Επίσης σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες, ενώ την Κυριακή βεβαιώθηκαν (σε όλη την Ήπειρο) 24 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας.

Τα σχολεία
Τα κρούσματα εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία σχολικών μονάδων του νομού Ιωαννίνων. 

Σε αναστολή (μέχρι 6 Νοεμβρίου) τέθηκε το 5ο Λύκειο Ιωαννίνων μετά από θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν ανάμεσα σε μαθητές, αλλά και σε έναν εκπαιδευτικό. Σε αναστολή λειτουργίας τέθηκαν επίσης το Α5 τμήμα του 2ου Λυκείου και Γ΄ Δημοτικού του Ιδ. Σχολείου Όλγας Ντότη – Οικονόμου.

Ένας ακόμη νεκρός
Οκτώ νεκροί από κορωνοϊό προστέθηκαν χθες στη «μαύρη λίστα» της Ελλάδος, με έναν εξ αυτών να έχει καταλήξει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Κατά τα άλλα τα Γιάννενα με τα χθεσινά 52 κρούσματα πέρασαν στην 3η θέση της κατάταξης μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ανησυχία άρχισε να προκαλείται στην Άρτα που για πρώτη φορά καταγράφει 5 κρούσματα, ενώ προβληματισμός υπάρχει και από τα 2 της Θεσπρωτίας.

Συνολικά χθες ανακοινώθηκαν 715 κρούσματα, αριθμός που ενδεχομένως να μην αποδίδει την πραγματικότητα, καθώς συνήθως τη Δευτέρα ο αριθμός είναι μειωμένος καθώς καθυστερούν οι εισαγωγές στο σύστημα του ΕΟΔΥ όλων όσων ελέγχονται από ιδιωτικά εργαστήρια.

Αναλυτικά η κατανομή έχει ως εξής: 54 κρούσματα είναι εισαγόμενα, 260 από Αττική, 84 από Θεσσαλονίκη, 52 από Ιωάννινα, 41 από Λάρισα, 31 από Σέρρες, 16 από Αχαΐα, 12 από Μεσσηνία, 10 από Τρίκαλα, 11 από Κοζάνη, 8 σε Καστοριά, 7 σε Καρδίτσα, από 6 σε Βοιωτία, Καβάλα, Κορινθία, από 5 σε Άρτα, Αρκαδία, Ημαθία, Κέρκυρα, Σάμο, Χανιά, από 4 σε Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, από 3 σε Αργολίδα, Έβρο, Μαγνησία, Ξάνθη, Φθιώτιδα, από 2 σε Θεσπρωτία, Εύβοια, Σύρο, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο, από 1 σε Πρέβεζα, Θήρα, Κω, Λέσβο, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Ρόδο και 39 κρούσματα υπό διερεύνηση.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
 
Γιάννενα: Σε συναγερμό τα νοσοκομεία μας!
epirusblog.gr
5 of 5
 
Ιωάννινα 4949421891897044844
Σχόλια
item