«Τετάρτη Και Παρασκευή Τα Νύχια Σου Μην Κόψεις» – Γιατί Μας Το Έλεγαν Αυτό Οι Γιαγιάδες; «Τετάρτη Και Παρασκευή Τα Νύχια Σου Μην Κόψεις» – Γιατί Μας Το Έλεγαν Αυτό Οι Γιαγιάδες; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Τετάρτη Και Παρασκευή Τα Νύχια Σου Μην Κόψεις» – Γιατί Μας Το Έλεγαν Αυτό Οι Γιαγιάδες;

Μπορεί να έχεις ακούσει κι εσύ από τη γιαγιά σου/τη μαμά σου (ή από αλλού) την απαγόρευση: «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις» και, συμπληρωματικά, «την Κυριακή να μην λουστείς, αν θέλεις να προκόψεις».

Γιατί όμως το έλεγαν (και το έκαναν) αυτό παλιά – και έφτασε ως τις μέρες μας;


Στην ουσία πρόκειται για μια πρόληψη, η οποία όμως έχει θρησκευτικό υπόβαθρο.


Η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ημέρες νηστείας και τιμώνται με τη διακοπή των οικιακών εργασιών από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας – όπως συμβαίνει και στις παραμονές των γιορτών. 


Και επειδή η νηστεία σχετίζεται με την έννοια της έλλειψης, δεν πρέπει κανείς να αποβάλλει από πάνω του έστω και το ελάχιστο – που μπορεί να είναι ένα νύχι. Έτσι, υπάρχει η πρόληψη να μην κόβονται αυτές τις δύο μέρες τα νύχια.


Όπως αναφέρει το bimag.gr, η παραπάνω πρόληψη έχει και συνέχεια, με την απαγόρευση λουσίματος, ξυρίσματος και χτενίσματος την Κυριακή. Και πάλι για θρησκευτικούς λόγους:


Η Κυριακή, ως ημέρα του Κυρίου, είναι ημέρα απόλυτης αργίας, οπότε δεν κάνουμε καμία δουλειά, ούτε καν προσωπική καθαριότητα ή καλλωπισμό.

epirusblog.gr
5 of 5
«Τετάρτη Και Παρασκευή Τα Νύχια Σου Μην Κόψεις» – Γιατί Μας Το Έλεγαν Αυτό Οι Γιαγιάδες;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1982191325746559645
Σχόλια
item