Γιατί κάποιες φορές νιώθουμε πως ο χρόνος κυλά αργά σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Σε όλους μας έχει τύχει ορισμένες φορές να νιώθουμε πως ο χρόνος κυλάει υπερβολικά αργά και οι ώρες να μοιάζουν ατελείωτες. Ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι φυσιολογικό.

Μια νέα μελέτη, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, διαπίστωσε ότι οι ευαίσθητοι στον χρόνο νευρώνες στον εγκέφαλό μας «φθείρονται» από ορισμένες εργασίες. Ως αποτέλεσμα, αυτό επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νευρώνες στο τμήμα της «υπερμαγνητικού γύρου» του εγκεφάλου κουράζονται όταν εκτίθενται επανειλημμένα σε διαφορετικό ερέθισμα για σταθερή διάρκεια.

Αλλά, επειδή οι νευρώνες στα άλλα μέρη του εγκεφάλου συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως, η αντίληψή μας αλλάζει!

Η μελέτη εξέτασε τις εγκεφαλικές λειτουργίες 18 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-27 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν αρχικά να δουν έναν γκρίζο κύκλο για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού το ολοκλήρωσαν αυτό 30 φορές, τους έδειξαν κάτι άλλο, για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, και τους ζητήθηκε να μαντέψουν πόσο κράτησε η διαδικασία.

Εάν ο γκρίζος κύκλος ήταν στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα άτομα ήταν πιο πιθανό να υποτιμήσουν τη διάρκεια της δεύτερης διαδικασίας -με τα διαφορετικά ερεθίσματα- ενώ εάν ο γκρίζος κύκλος διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα, ήταν πιο πιθανό να το υπερεκτιμήσουν.

Η εμφάνιση του γκρίζου κύκλου για 30 φορές συνεχόμενα κούρασε τους νευρώνες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με αποτέλεσμα να βιώσουν μια αντίστροφη αντίληψη του χρόνου.

Με άλλα λόγια, όταν βαρέθηκαν να κοιτάζουν τον γκρίζο κύκλο, αισθάνονταν σαν να βλέπουν τον κύκλο για άπειρη ώρα, ενώ όταν δεν βαρέθηκαν να τον κοιτάνε, ο χρόνος τους φάνηκε να κυλάει σαν νερό!
Τελικά, όλα εξαρτώνται από αυτούς τους νευρώνες στον εγκέφαλό μας που αλλάζουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και τον χρόνο!

Όταν περνάμε καλά και είμαστε ενθουσιασμένοι, νιώθουμε ότι περνάει πολύ γρήγορα ο χρόνος. Όταν έχουμε, όμως, τις μαύρες μας ή βαριόμαστε, το πιο πιθανό είναι να αισθανόμαστε ότι τα λεπτά περνούν βασανιστικά αργά!

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί κάποιες φορές νιώθουμε πως ο χρόνος κυλά αργά σύμφωνα με τους επιστήμονες;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7324607122904935831
item