Ιστορική απόφαση: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Ο επίλογος της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής γράφτηκε με τη δικαιοσύνη να  βάζει τη σφραγίδα της.

Μετά από 5,5 χρόνια ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και έξι πρώην βουλευτές της κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που έφερε τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για να εκφωνήσει την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι

Η απόφαση

Υπόθεση δολοφονίας Φύσσα

Παρόντες οι 7 από τους 18 της υπόθεσης

Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορουμένους. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Ιωάννης Άγγο, Μάριος Αναδιώτης, Γιώργος Δήμου, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχαλάκος, Γιωργος Πατέλης, Γιώργος Σκάλκος, Γιωργος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσορβάς, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.

Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστασιος Πανταζης και Αντώνιος Χατζιδάκης.

Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Εγκληματική οργάνωση

Για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, ΧΡΗΣΤΟΣ Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιωργος Γερμενής και Αρτέμης Ματαθαιπουλος.

Ένοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιωτης Ηλιοπουλος, Νικος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νικος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Σταθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαλης Αρβανίτης).

Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιωργος Ρουπακιας, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζης και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γεμενή Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο Λαγό Μίχο και Μπούκουρα.

Επιπλέον , το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη ολποκατοχή.

Η εκφώνηση της απόφασης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα βγαίνοντας από το δικαστήριο ξέσπασε σε κλάματα φωνάζοντας φωνάζοντας προς τους συγκεντρωμένους. «Γιε μου τα κατάφερες».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης οι οποίοι ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους εντολείς τους.

20.000 κόσμος στη λεωφόρο Αλεξάνδρας

Μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης, έξω από το δικαστήριο επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκονταν περίπου 20.000 κόσμος που ζητούσε την απόδοση δικαιοσύνης και την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, με το παρών να δίνουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλογικότητες και μέλη αντιφασιστικών συγκεντρώσεων. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, άπαντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Τραγική φιγούρα η μάνα Φύσσα

Τραγική φιγούρα για μια ακόμη φορά ήταν η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, που έφθασε στο κτίριο του δικαστικού μεγάρου νωρίς το πρωί δηλώνοντας στα μέσα ενημέρωσης ότι το μόνο που ζητάει είναι «δικαιοσύνη, μόνο δικαιοσύνη». 

Μόλις έμαθε τις καταδικαστικές αποφάσεις για τους δολοφόνους του γιου της, βγήκε έξω από την αίθουσα και υψώνοντας τα χέρια φώναξε «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου»!

Ολόκληρη η απόφαση

Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. 

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. 

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων.

Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. 

Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου... τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

epirusblog.gr
5 of 5
Ιστορική απόφαση: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1030919549800898503
item