Βατόπουλος: Θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί – Νέα μέτρα στο τραπέζι Βατόπουλος: Θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί – Νέα μέτρα στο τραπέζι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Βατόπουλος: Θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί – Νέα μέτρα στο τραπέζι

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές μετά το αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε την Τρίτη εκ των οποίων τα 250 εντοπίζονται στη Αττική και τα 125 στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη τοπικών μέτρων στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές όπως είναι τα Γιάννενα, η Καστοριά, η οι Σέρρες και η Βοιωτία.

«Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», τόνισε ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως όσο αυξάνοντα τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

«Κλειδώνει» η καθολική χρήση μάσκας – Ποια άλλα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι Έρχονται τοπικά lockdown σε Ιωάννινα και Καστοριά - Στο «πορτοκαλί» η Θεσσαλονίκη

Κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ανά νομό και περιοχή, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο και την εξέλιξή του.

Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων παρουσίασε απότομη άνοδο. 

Συζητήθηκε ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με κυριότερο εκείνο της καθολικής χρήσης μάσκας. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή της Κοζάνης και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα εκτιμηθεί η εφαρμογή του σε ευρύτερο επίπεδο. 

Σε δεύτερο χρόνο συζητήθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων καθώς και πρόσθετα μέτρα για τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και τους ελέγχους σε πλατείες και εστίες αυξημένου συγχρωτισμού.

Δεδομένου ότι ο Οκτώβρης είναι ο πιο φονικός μήνας με 137 νεκρούς, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να επανεξεταστεί η κατάσταση και να τεθούν νέες βάσεις στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

Έσχατη λύση το lockdown

Δεδομένου ότι κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια έσοδα, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί υπό τις παρούσες συνθήκες την επιβολή μιας γενικευμένης καραντίνας.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι θα εξαντλήσει όσα μέσα διαθέτει για να  μην αναγκαστεί να ακολουθήσει το μοντέλο του Μαρτίου που θα οδηγήσει σε νέκρωση της επαγγελματικής δραστηριότητας και θα προκαλέσει σοβαρά «χτυπήματα» στην αγορά, με οδυνηρές επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι σύμφωνα με προσεγγιστικούς υπολογισμούς, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown φτάνει περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, καταλαβαίνει ότι μιλάμε για μία καταστροφική  για την οικονομία επιλογή.

epirusblog.gr
5 of 5
Βατόπουλος: Θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί – Νέα μέτρα στο τραπέζι
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 4676918613186567007
Σχόλια
item