Ο Σισι στέλνει “μήνυμα” σε Ερντογάν - Επικύρωσε στρατηγική ναυτική συμφωνία με την Ελλάδα Ο Σισι στέλνει “μήνυμα” σε Ερντογάν - Επικύρωσε στρατηγική ναυτική συμφωνία με την Ελλάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ο Σισι στέλνει “μήνυμα” σε Ερντογάν - Επικύρωσε στρατηγική ναυτική συμφωνία με την Ελλάδα

Μήνυμα στον Ερντογάν η κίνηση του Αλ Σίσι σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ

Οπρόεδρος της Αιγύπτου επικύρωσε σήμερα Σάββατο τη ναυτική συμφωνία που ορίζει τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου με την Ελλάδα και οριοθετεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη για δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, σε μια κίνηση που εξοργίζει την Τουρκία και προσωπικά τον Τούρκο πρόεδρο

Το πρακτορείο ειδήσεων MENA είπε ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσσι, δημοσιεύθηκε από την επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως σήμερα Σάββατο.

Η διμερής συμφωνία θεωρείται ευρέως ως απάντηση σε μια ανταγωνιστική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, η οποία πυροδότησε τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την αμφισβητούμενη εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας στα θαλάσσια ύδατα.

Η επικύρωση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας στο Κάιρο.

Η συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας θεσπίζει «μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μεταξύ των δύο χωρών και τονίζει ότι η εναπομένουσα οριοθέτηση θα επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων».

Ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Αλί Αμπντέλ-Αλ χαρακτήρισε τον Αύγουστο τη συμφωνία με την Ελλάδα "πολύ σημαντική".

Η ναυτική συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης απορρίφθηκε από τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας ως παραβίαση των οικονομικών τους δικαιωμάτων στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας «άχρηστη», και δεσμεύθηκε να διατηρήσει το αμφισβητούμενο σύμφωνο του με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η κίνηση του Αλ Σίσι σίγουρα έχει κάποιον συμβολισμό ειδικά αυτήν περίοδο που η Τουρκία υλοποιεί τα νεο-οθωμανικά σχέδια της στο Ναγκόρνο, ενώ απειλεί την ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδος.

Δεν κράτησε για πολύ, όπως όλα δείχνουν η αποχώρηση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ, αφού το βράδυ της Παρασκευής η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για το τουρκικό ερευνητικό. 

Πρόκειται για ακόμη μια τορπίλη στον προωθούμενο διάλογο, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει και τις προκλήσεις της στην Κύπρο, αφού χτες άνοιξε τμήμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι η κίνηση αυτή αποτελεί και απάντση στην έκδοση νέας NAVTEX από την  Άγκυρα για έρευνες του «Μπαρμπαρός» μεταξύ των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία  θα ισχύει για διάστημα ενός μήνα, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου.

epirusblog.gr
5 of 5
Ο Σισι στέλνει “μήνυμα” σε Ερντογάν - Επικύρωσε στρατηγική ναυτική συμφωνία με την Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5319847341170573585
Σχόλια
item