Το Γιαβούζ αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ και κινείται προς Τουρκία Το Γιαβούζ αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ και κινείται προς Τουρκία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Το Γιαβούζ αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ και κινείται προς Τουρκία

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αποχωρεί από το σημείο όπου βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα διεξάγοντας έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το philenews.com.

Σύμφωνα με την πορεία του το Γιαβούζ κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη προς την Τουρκία.

Η αναχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού μέσου, κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. 

Μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Α. Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής navtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιστρέφει στην Τουρκία ή εάν πρόκειται για αλλαγή θέσης.

epirusblog.gr
5 of 5
Το Γιαβούζ αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ και κινείται προς Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7406926274826754528
Σχόλια
item