Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προειδοποιούν για το Ιντσιρλίκ: ''Εξετάζουμε τη μετακίνηση των αμερικανικών δυνάμεων''

Πρώτη "επίσημη κρούση" στην Άγκυρα

Μπορεί εδώ και καιρό να γίνονται νύξεις από διάφορους αμερικανούς αξιωματούχους πως η βάση του Ιντσιρλίκ, πρέπει να μεταφερθεί από την Τουρκία, όμως η Άγκυρα, προσπαθεί φαίνεται να δίνει ολοέναν και περισσότερους λόγους να μη μείνουν στα λόγια οι Αμερικανοί, αλλά να το πραγματοποιήσουν.

Το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων από την νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία  αφήνει ανοιχτό η αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον.

Το θέμα απασχόλησε και την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου των Υπουργών ‘Αμυνας της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews ερωτηθείσα σχετικά εάν η ΗΠΑ εξετάζουν ενδεχόμενη μετακίνηση των αμερικανικών δυνάμεων από την βάση του Ιντσιρλίκ με αφορμή την χρήση από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 απάντησε ότι : «Νομίζω ότι τα πάντα είναι στο τραπέζι με δεδομένο ότι οι S-400 όχι απλά υπάρχουν αλλά λειτουργούν στην Τουρκία. 

Δεν νομίζω ότι έχουν παρθεί άλλες αποφάσεις πέρα από τις συγκεκριμένες κυρώσεις. Και κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί με την απόσυρση των F-35. Θα θέλαμε η Τουρκία να μπορεί να έχει τα F-35 και να μπορεί να είναι μέρος αυτών, αλλά δεν συνέβη και θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις. Αλλά μέχρι στιγμής αυτά έχουν αποφασιστεί και τίποτα παραπάνω».

«Ανησυχώ για τις συνέπειες της τουρκικής απόφασης να αναπτύξει τους S-400 και έχω εκφράσει αυτές τις ανησυχίες αρκετές φορές συμπεριλμανομένων των συναντήσεων που είχα στην Άγκυρα. Αυτό είναι ένα σύστημα που δεν μπορεί να ενταχθεί στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ για το Ιραν. 

Και επίσης βλεπουμε ότι οι ΗΠΑ ξεκάθαρα ανέφεραν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και για το λόγο αυτό έχει αποκλειστεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Δείτε το σχετικό video: https://youtu.be/aTEg8k6Nm14

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε δύο μέλη της Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας της ανέφερε:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί εταίροι της Συμμαχίας, συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και εκτιμάμε τη συμβολή τους. Ωστόσο φυσικά είμαι ανησυχος για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Είδαμε αυξημένες εντάσεις, είδαμε αναπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, πλοίων, αεροπλάνων στην θάλασσα και τον αέρα. Ασφαλώς για το ΝΑΤΟ αυτό που είναι σημαντικό είναι να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο ή ατύχημα μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, ο Γενς Στολτενμπεργκ, πρόσφατα υπήρξε συμφωνία ενός μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επανέλαβαν την υποστήριξη τους στις υπάρχουσες διαδικασίες για τη συμπεριφορά στη θάλασσα και τον αέρα, ενώ δημιουργήθηκε και μια κόκκινη γραμμή. 

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προσέθεσε ότι όλα αυτά έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επεισοδίου ή ατυχήματος και αν κάτι τέτοιο συμβεί, να γίνει ότι είναι εφικτό για να μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου και δημιουργηθούν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Εδώ και καιρό σας έχουμε αναφέρει σε δημοσιεύματα από τον ξένο τύπο, πως οι ΗΠΑ, παρά την φιλική σχέση Τραμπ-Ερντογάν, δεν εμπιστεύονται τον Τούρκο πρόεδρο, λόγω της σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Κίνα, αλλά και την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, η οποία φαίνεται πως θα είναι και η "σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι".

Το ζήτημα των S-400 και της υποτιθέμενης ενεργοποίησής τους από την Άγκυρα, φαίνεται να έχει καταφέρει να εξοργίσει τόσο τους Αμερικάνους, όσο και τους Ρώσους, οι οποίοι πιστεύουν πως η κίνηση από μέρους του Ερμντογάν για τη δοκιμή τους, με αυτόν τον τρόπο, έγινε για να αποκαλυφθούν τα "μυστικά" τους στη Δύση.

epirusblog.gr
5 of 5
Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προειδοποιούν για το Ιντσιρλίκ: ''Εξετάζουμε τη μετακίνηση των αμερικανικών δυνάμεων''
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 9041721167523315216
item