Άρτα: Άρτα δεν είναι μόνο το γεφύρι!

Όταν ακούτε τη λέξη γεφύρι, ποια πόλη σας έρχεται πρώτα στον νου; Κι όταν ακούτε την πόλη Άρτα, ποια λέξη;...

Ταυτισμένη απόλυτα με το κορυφαίο της αξιοθέατο, μόλις φτάνει κανείς στην Άρτα αμέσως τον θρύλο σκέφτεται και το δημοτικό τραγούδι: τους 45 μάστορες και τους 60 μαθητάδες που ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. 

Εως ότου θυσιάστηκε η γυναίκα του πρωτομάστορα η οποία θάφτηκε στα θεμέλια και το πολυκάμαρο γεφύρι στεφάνωσε επιτέλους τον ποταμό Άραχθο.

«Είναι των αδυνάτων αδύνατο να ιδείς με άλλα μάτια την Αρτα», έγραφε ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, κι όμως με τις Διαδρομές, το πρωτοποριακό Microsite της Νέας Οδού, μπορούμε πλέον να ανακαλύψουμε μια «άλλη» πόλη, ζωντανή και με πλήθος μνημείων που παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Εύχρηστο και ελκυστικό ως προς τον σχεδιασμό του, λειτουργικό σε κινητά και συσκευές tablet, το microsite Διαδρομές σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy για να γίνει ο προσωπικός μας ξεναγός στις περιοχές που προσεγγίζουν οι δρόμοι της. 

Περιλαμβάνει 200 αξιοθέατα, οργανωμένα σε 20 διαδρομές και 538 ιστορίες που μάς συστήνουν τους θησαυρούς της Ελλάδας, με ένα μόνο κλικ.

Έτσι μαθαίνουμε ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία Αμβρακία, μια πλούσια πόλη, πρωτεύουσα του βασιλείου της Ηπείρου, με προστάτη μεν τον Ηρακλή, που… υποχρεώθηκε όμως να λατρεύει τον θεό Απόλλωνα αποτυπώνοντας μάλιστα το σύμβολό του στα νομίσματα και στα κεραμίδια των ναών και των δημόσιων κτιρίων.

Η σύγχρονη Άρτα πατάει πάνω στην αρχαία Αμβρακία και στο αρχαιολογικό μουσείο θα μάθετε τα πάντα για αυτήν και τους κατοίκους της – μέχρι και για τις ιδιαιτερότητες του ύψους τους και τα ταφικά τους έθιμα. Εντός πόλης εμφανής είναι ο ναός του Απόλλωνα αλλά και το μικρό αρχαίο θέατρο, το μικρότερο της Ελλάδας.

Έπειτα μαθαίνουμε ότι η Άρτα υπήρξε πρωτεύουσα του δεσποτάτου της Ηπείρου και γνώρισε μεγάλη άνθηση επί τουρκοκρατίας, στολίστηκε με λαμπρά οικοδομήματα και πρωταγωνίστησε στα εμπορικά, στρατιωτικά και οικονομικά δρώμενα για 6 αιώνες. 

Ένας μαγικός κόσμος ξεδιπλώνεται κάτω από το επιβλητικό κάστρο και το περίφημο ρολόι, το πρώτο μηχανικό ρολόι με δίσκο στην οθωμανική αυτοκρατορία, που «τακτοποίησε» σχετικά την ιδιαίτερη σχέση των Τούρκων με τον χρόνο.

Καθοδηγούμαστε στην Παρηγορήτισσα, έναν μοναδικό βυζαντινό ναό που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί καθώς στο εσωτερικό του μία ιδιότυπη πυραμίδα φτιαγμένη από κίονες στηρίζει τον εντυπωσιακό τρούλο.

Ο θρύλος λέει πως ο πρωτομάστορας άφησε τον βοηθό του να ολοκληρώσει το έργο, εκείνος το έκανε ακόμη πιο λαμπρό και ο πρωτομάστορας τον έριξε στο κενό από τη ζήλια του χάνοντας όμως και ο ίδιος τη ζωή του αφού ο βοηθός τον παρέσυρε μαζί του.

Οι ιστορίες συνεχίζονται γλαφυρές και γοητευτικές στον βυζαντινό ναό της Αγίας Θεοδώρας, προστάτιδας της πόλης: μιλούν για την προδοσία του συζύγου της Μιχαήλ, την ενάρετη ζωή της, τον θάνατο και τα θαύματά της. Στον Άγιο Βασίλειο αντίθετα όλοι κοιτούν το εξωτερικό του ναού με την εντυπωσιακή διακόσμηση από έγχρωμα εφυαλωμένα πλακίδια και από πλίνθους που σχηματίζουν ψαροκόκαλα και μαιάνδρους. 

Όπως θα διαπιστώσετε οι Διαδρομές της Νέας Οδού είναι ένας χρήσιμος ηλεκτρονικός χάρτης για τον πολιτισμό και τη φύση, για τα αξιοθέατα, τα μουσεία, τους θρύλους και τις παραδόσεις και μας ξεναγεί στους πανέμορφους τόπους που θέλουμε να επισκεφθούμε, πριν η Νέα Οδός μάς οδηγήσει με ασφάλεια σε αυτούς.

Πηγή: kathimerini.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Άρτα δεν είναι μόνο το γεφύρι!
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5011941071792013785
item