Λέκκας: «Στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα -Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση» Λέκκας: «Στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα -Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Λέκκας: «Στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα -Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση»

Για το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά στο νησί. 

Mιλώντας στο MEGA ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο σεισμός δεν προξένησε τόσο μεγάλες βλάβες στον ελληνικό χώρο αν και το επίκεντρο ήταν πλησιέστερα του νησιού παρά στην Τουρκία, όπου σημειώθηκαν και μεγάλες καταστροφές με 24 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή και ίσως να αγγίζει και τους επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, υποστήριξε. 

Οι λιγότερες ζημιές στη Σάμο σε σχέση με τη Σμύρνη οφείλεται αφενός στον αντισεισμικό κανονισμό, ο οποίος οφείλει την ύπαρξή του στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και με βάση αυτόν οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρές. Αφετέρου το ρήγμα είχε μεγάλη κλίση προς την Τουρκία και κατεύθυνε την ενέργεια προς το Βορρά.

Στον ελληνικό χώρο, οι δυνατότητες να έχουμε σεισμού ανάλογου μεγέθους είναι περιορισμένες, επεσήμανε και εξέφρασε φόβους για μεταφορά της σεισμικής δραστηριότητας προς το χώρο της Τουρκίας και τότε οι ζημιές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

«Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση», τόνισε και πρόσθεσε πως «στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα».


epirusblog.gr
5 of 5
Λέκκας: «Στη Σμύρνη είναι πιθανό να επαναληφθούν τα γεγονότα -Για τη Σάμο έχει περάσει η δύσκολη φάση»
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2682334981885060314
Σχόλια
item