ΣΥΡΙΖΑ: Σε κρίση για τις παλιές «διευκολύνσεις» στη Χρυσή Αυγή - Διέγραψαν τον Κοντονή

Οι ημέρες του κυβερνητικού παρελθόντος στοιχειώνουν για τα καλά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα, Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και η διαγραφή του αργά το βράδυ της Τετάρτης ήρθε να γκρεμίσει συθέμελα το κλίμα ενθουσιασμού και ικανοποίησης που εξέπεμπε η Κουμουνδούρου, με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προχθές στο Εφετείο.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενό της ιστορικής απόφασης την επομένη αυτής, ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκαν αλλαγές, ώστε «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό», προσθέτοντας παράλληλα πως «με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πολιτική θύελλα.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε αναφορικά με τις τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την Κυβέρνηση (σημ: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή», όταν μάλιστα οι μεταβολές αυτές υπήρξαν μια από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της απελθούσας κυβέρνησης έναν μήνα πριν την ήττα της, δηλαδή τον Ιούνιο του 2019.

Πλάι στους ισχυρισμούς αυτούς, ο κ. Κοντονής άθροισε και την εσωκομματική εικόνα του κόμματος, αιτιολογώντας την κίνηση της παραίτησής του (για την οποία ειδοποίησε και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα τηλεφωνικά) εξαιτίας του ότι «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».

Αν και η παραίτηση Κοντονή προκάλεσε ένα έντονο μούδιασμα αρχικά την Κουμουνδούρου, η τελευταία επιχείρησε αφενός αντιπερισπασμό, καταθέτοντας τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών της Χρυσής Αυγής και αφετέρου επιτέθηκε με πρωτόγνωρη σφοδρότητα -μέσω σχολίου της- κατά του κ. Κοντονή, ταυτίζοντάς τον με την Νέα Δημοκρατία.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε σχετικά το Γραφείο Τύπου του κόμματος, προκαλώντας νέα «έκρηξη» του κ. Κοντονή.

Με το χάσμα μεταξύ του κόμματος και του πρώην υπουργού να φαντάζει αγεφύρωτο, ο κ. Κοντονής επανήλθε κάνοντας λόγο για «σοβαρά ανεπίτρεπτα λάθη» εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα στο θέμα του Ποινικού Κώδικα, εγκαλώντας παράλληλα τους συντρόφους του για «σταλινισμό».

Το τελευταίο (;) επεισόδιο του ταραχώδους 24ωρου καταγράφηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώνει τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή με ανακοίνωσή στην οποία αναφέρεται ότι «απεμπόλησε ο ίδιος το δικαίωμα να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, "κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά". Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

«Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. 

Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί. Ο καθείς και οι επιλογές του».

Η δήλωση Κοντονή για τον σταλινισμό

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

Λίγο νωρίτερα, ο προκάτοχος του κ. Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωνε πως «είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει». 

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη πως «για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο, περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες», για να ακολουθήσει τις επόμενες ώρες η λεπτεπίλεπτη αναδίπλωση του πρώην υπουργού, μέσω ανακοίνωσής του, την οποία διένειμε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για πολλοστή φορά από μια τοποθέτησή μου απομονώνεται μια φράση και αναπαράγεται με τίτλους που διαστρεβλώνουν το μήνυμα, ώστε να πλήττονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ομιλών. Η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα. 

Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή, θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα» επισήμανε στη διευκρινιστική του δήλωση ο κ. Παρασκευόπουλος, καταλήγοντας «φυσικά διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή, που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης».

Οι παραπάνω γραπτές εξηγήσεις είχαν ως αποτέλεσμα «θέμα Παρασκευόπουλου» να μην υπάρχει για τα ανώτατα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με τον κ. Κοντονή.

Ούτε, ωστόσο, η ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών, δηλαδή η κλήση σε «απολογία» από τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη θα χρειαστεί για την περίπτωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, αφού μεταπήδησε μόνος του «από το στάδιο 2, στο στάδιο 3», δηλαδή από την απολογία στην αυτό- αποπομπή του από τη συλλογικότητα, παραιτούμενος από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η κίνηση αυτή υπήρξε, άλλωστε, και το γαλλικό κλειδί που ξεκλείδωσε την πόρτα της εξόδου για τον πρώην υπουργό, αφού απάλλαξε την Κουμουνδούρου από την αναγκαιότητα διαγραφής του. 

Για το λόγο αυτό, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν χθες στο protothema.gr ως προς το ενδεχόμενο διαγραφής πως ο κ. Κοντονής «έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή, άρα δεν έχει πια καμία θέση ευθύνης και εκφράζει αυτή τη στιγμή τον εαυτό του».

Την ύστερη περίοδο τη διακυβέρνησης Τσίπρα, πλην του κ. Κοντονή, οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, γέρνοντας πιθανά στο μέλλον την πλάστιγγα κατά της Χρυσής Αυγής είχαν προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο νομοθέτημα είχε φέρει στα όρια των αντοχών τους τις βουλεύτριες Μαρία Θελερίτη και Αννέτα Καββαδία, αναφορικά με τις αλλαγές στα κριτήρια αναγνώρισης του βιασμού ως κακουργηματική πράξη.

Κόντρα με τον Καλογήρου

Πάντως, η ανοιχτή «σύρραξη» ανάμεσα στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Κοντονή και το διάδοχό του, Μιχάλη Καλογήρου δεν ήταν άγνωστη ούτε στην ηγεσία του κόμματος, αλλά ούτε και στους βουλευτές του.

Ανεξίτηλη, άλλωστε, παραμένει η σκηνή σε μια από τις τελευταίες, θυελλώδεις και πολύωρες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όταν οι δύο άνδρες άρχισαν να ερίζουν για τις νέες διατάξεις που εισήγαγε τότε η κυβερνητική παράταξη στον Ποινικό Κώδικα, ενώπιον του κ. Τσίπρα.

«Αν δεν γίνουν οι αλλαγές, απλά δεν θα κατατεθεί ο νόμος» φέρεται να είχε απαντήσει τότε στον κ. Κοντονή ο κ. Καλογήρου, προβάλλοντας παράλληλα το επιχείρημα πως οι προτάσεις του δεν θα είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα. 

Στην ίδια συνεδρίαση, μάλιστα, ο κ. Κοντονής και άλλοι βουλευτές απειλούσαν να καταψηφίσουν το Άρθρο 32 που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση, δηλαδή το άρθρο που αποσύνδεε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Ράγισε το γυαλί ο ανασχηματισμός

Με τον κ. Κοντονή να κλείνει πίσω του την πόρτα της συμμετοχής του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (όπου έχει εκλεγεί με σταυρό), οι σύντροφοί του δεν έπεσαν στην πραγματικότητα από τα σύννεφα, αφού το γυαλί με την ηγετική ομάδα φαίνεται πως έχει ραγίσει το 2018.

Στον τελευταίο δηλαδή ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, όπου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αντιπρότεινε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον κ. Κοντονή ως αντάλλαγμα της απομάκρυνσής του από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Ζακυνθινό πολιτικό να επιλέγει τελικά το ρόλο του απλού βουλευτή μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2019, οπότε και έμεινε και εκτός Βουλής, χάνοντας την έδρα της Ζακύνθου.

Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση Κοντονή βύθισε σε προβληματισμό αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπήκε -αναγκαστικά- και από το παράθυρο στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. 

Κορυφαία στελέχη, μάλιστα, δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του κ. Κοντονή λίγο πριν αρχίσει η κυρίως συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εμφανώς προβληματισμένα αφενός για τη χρονική στιγμή των αποκαλύψεων (κάνοντας λόγο κάποιοι εξ’ αυτών για «προβοκάτσια»), ενώ υποστήριξαν πως δεν ευσταθούν νομικά οι αιτιάσεις του «συντρόφου» τους.
epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ: Σε κρίση για τις παλιές «διευκολύνσεις» στη Χρυσή Αυγή - Διέγραψαν τον Κοντονή
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8648423498006736381
item