Κορωνοϊός: Τα γυρίζει τώρα η Σουηδία –Προσανατολίζονται σε αλλαγή στρατηγικής με νέα περιοριστικά μέτρα Κορωνοϊός: Τα γυρίζει τώρα η Σουηδία –Προσανατολίζονται σε αλλαγή στρατηγικής με νέα περιοριστικά μέτρα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα γυρίζει τώρα η Σουηδία –Προσανατολίζονται σε αλλαγή στρατηγικής με νέα περιοριστικά μέτρα

Σε αλλαγή της αμφιλεγόμενης στρατηγικής που ακολούθησαν μέχρι τώρα προσανατολίζονται οι Αρχές στη Σουηδία για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊόύ.

Ετοιμάζονται δε να υιοθετήσουν νέα περιοριστικά μέτρα, σαν κι αυτά που εφήρμοσαν οι περισσότερες γειτονικές χώρες μετά τα αυξανόμενα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη Σουηδία. 

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με ντόπιους αξιωματούχους Υγείας για να συζητήσουν ποια μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση εξάρσεων στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη και τη γειτονική Ουψάλα.

Σε αντίθεση με άλλα σκανδιναβικά κράτη και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η Σουηδία δεν προχώρησε σε συνολικό lockdown όταν βρέθηκε αντιμέτωπη προ μηνών με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση του Στέφαν Λόφβεν να επιτρέπει τη λειτουργία καταστημάτων, μπαρ, εστιατορίων και σχολείων για να αποφύγει ένα ισχυρό δεύτερο κύμα αργότερα εντός του 2020. 

Ωστόσο και παρά τα ελάχιστα ομολογουμένως εγκώμια για τη στρατηγική της, η Σουηδία έχει καταγράψει πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σύγκριση με τα γειτονικά της κράτη. 

Μέχρι την Κυριακή οι θάνατοι στη Σουηδία έφθασαν τις 5.918 σε σύγκριση με τους 346 στη Φινλανδία και τους 278 στη Νορβηγία.

Αλλαγή πορείας με νέα μέτρα, αλλά όχι πρόστιμα

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού συνολικά να υπερβαίνουν πλέον τις 100.000 ο δρ Γιόακιμ Ροκλοφ του Πανεπιστημίου Umea είπε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph ότι η Σουηδία αλλάζει τώρα στρατηγική υιοθετώντας μια νέα που μοιάζει περισσότερο με εκείνες που υιοθέτησαν οι περισσότερες άλλες κυβερνήσεις, εκχωρώντας στις τοπικές Αρχές την εξουσία να προχωρούν σε αυστηρές συστάσεις προς το κοινό να αποφεύγει πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τις αθλητικές διοργανώσεις και τα μουσεία, ενώ δεν αποκλείονται και οδηγίες περί αποφυγής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των επαφών με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς στον κορωνοϊό ομάδες του πληθυσμού.

«Αυτό που συνέβη το τελευταίο δεκαπενθήμερο είναι μια μετακίνηση προς ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που έχει χρησιμοποιηθεί στη Νορβηγία και πολλές άλλες χώρες», είπε. 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων της Ουψάλα, Γιόχαν Νοτζντ, άφησε να εννοηθεί ότι αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα είναι έτοιμος να εισηγηθεί νέα αυστηρότερα μέτρα για την πόλη του.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ούτε θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο όσοι Σουηδοί αποφασίσουν να μην τηρήσουν τις νέες οδηγίες, αφού, όπως τόνισε η πικεφαλής του νομικού τμήματος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας,

Μπίτε Μπράσταντ, οι οδηγίες αυτές θα είναι «κάτι ανάμεσα σε κανόνες και συστάσεις».


epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός: Τα γυρίζει τώρα η Σουηδία –Προσανατολίζονται σε αλλαγή στρατηγικής με νέα περιοριστικά μέτρα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1283357810032564197
Σχόλια
item